Samasooliste pere jäi Viimsis toetusest ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas. Foto: Peeter Langovits

Kuna seadused pere mõistet ei defineeri, otsustas Viimsi vald peretoetuste maksmiseks lahti seletada, kes on pereliige. Isiku samasooline elukaaslane sinna alla ei kuulu, mistõttu võib samasooliste vanematega pere valla toetustest suu puhtaks pühkida, kirjutab Madis Filippov ajalehes Postimees.

Asi sai alguse sellest, kui Harjumaal Viimsi vallas kahekesi kolme last kasvatavad naised soovisid vallalt toetust. Viimsis kehtis varem määrus, mis ütles, et kolme ja enama lapsega pered saavad taotleda tasuta lasteaia- ja koolitoitu ning ühistransporditeenust.

Lapsevanem esitas selle saamiseks vallale avalduse. Kuigi sama katuse all elava kahe lapse ema oli üks ja ühe lapse ema teine naine, tundus asi paljulubav, sest vallas elab teisigi vabaabielus inimesi, kes toetust said.

Avalduse vastu võtnud sotsiaalnõunik konsulteeris juristiga ning paari tunni pärast sai lapsevanem teada, et tema perekonna mõiste alla ei mahu ja jääb toetusest ilma.

Vanemad kaebasid seepeale õiguskantslerile, kes tegi vallale ettekirjutuse. Viimsi vald, saanud õiguskantslerilt ettekirjutuse, kutsus kokku volikogu ja muutis määruse, mille alusel toetusi määratakse.

«See on omavalitsuse otsustada, kellele ta maksab ja kellele mitte,» selgitas Viimsi vallavanem Haldo Oravas. Ta kinnitas, et valla määrus ei defineeri, mis on perekond või mis ei ole, vaid kes on määruse mõistes sihtgrupp, kellele toetust makstakse. «Samamoodi maksame eakate tähtpäeva toetust 70. ja 75. sünnipäeval, mis ei tähenda, et diskrimineerime 60-aastaseid,» tõi vallajuht paralleeli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles