Tallinki parvlaev kuulutati Rootsis sõidukõlbmatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki reisilaev Fantaasia Riia sadamas.
Tallinki reisilaev Fantaasia Riia sadamas. Foto: Mihkel Maripuu

Rootsi veeteedeamet leidis Eesti inspektorite poolt juunis sõidukõlbulikuks tunnistatud Tallinkile kuuluvalt parvlaevalt Fantaasia 12 tõsist viga, keelates alusel merelemineku, kuna see võib uppuda.

Neljapäeval Göteborgist väljuma pidanud M/S Fantaasialt leiti kokku 18 viga, millest 12 peeti eriti tõsiseks, kirjutas SVD.

Parvlaev oleks pidanud väljuma Göteborgi Cityvarveti sadamast neljapäeval ja suunduma kruiisile marsruudil Hirtshals-Strömstad-Langesund.

«Me ei luba sellel sõita,» ütles Rootsi veeteede ameti üleminspektor Christer Ingelsten väljaandele GT.

Muu hulgas tuvastati, et valjuhääldisüsteem ei tööta, päästepaatide vettelaskmine on raskendatud ja veekindlaid uksi ei hoitud kinni. Veekindlad uksed jagavad laeva erinevateks osadeks, et sellega takistada lekke korral vee edasiliikumist laevas.

«Juhul, kui laev läheks külili või madalikule, siis see upuks,» rõhutas avastatud vigade tõsidust laevainspektor Håkan Ågård.   

Viimati tehti parvlaevale ülevaatus juunis Eestis ja alus läbi selle edukalt. Tallinki parvlaev MS Fantaasia mahutab erinevatel andmetel 1500-1550 reisjat ja 300 autot ehk 1440 liinimeetrit sõidukeid. Fantaasia on ehitatud 1979. aastal ning renoveeritud 2004. aastal. Alus on 136,1 meetrit pikk ja 24,2 meetrit lai.

Varem muuhulgas ka Riia ja Stockholmi vahel sõitnud Fantaasia renditi oktoobris Norrasse laevafirmale Kystlink, kus see hakkas asendama Hirtshalsi (Taani) ja Langesundi (Norra) vahel sõitnud Pride of Telemarki, mis sõitis 11. septembril Hirtshalsi sadamas lainemurdjale otsa ning vajas seetõttu remonti.

Maist kuni oktoobrini sõitis alus Vahemerel, mil see prahiti Fantaasia Algerie Ferries kaubamärgi all opereerivale Alžeeria ettevõttele E.N.T.M.V. ehk Entreprise Nationale de Transport Maritime de Voyageurs. 

2005. aasta veebruaris sattus toona Prantsusmaa ja Alžeeria vahet sõitev Fantaasia Vahemerel möllanud tugeva tormi kätte. Manöövrit sooritades kaldus alus hetkeks umbes 40-kraadisesse kreeni, vajudes seejärel tagasi normaalasendisse ja jätkates reisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles