Kapo siiski uurib krooni devalveerimise valeteate tagamaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei võttis luubi alla Öise Vahtkonna tegevuse seoses valeinfo levitamisega.
Kaitsepolitsei võttis luubi alla Öise Vahtkonna tegevuse seoses valeinfo levitamisega. Foto: Caro / Scanpix

Kuigi kaitsepolitsei kinnitusel puudub krooni devalveerimise kohta käivas valeteates kuriteo koosseis, tunneb ametkond siiski huvi toimunu tagamaade vastu.

Kaitsepolitsei komissari Olari Valtini sõnul on lisaks kriminaalmenetluse läbiviimisele ka teised õiguslikud alused, et tuvastada desinformatsiooni tagamaid.

«Nii kaitsepolitseile kui avalikkusele on juba varasemalt teada, et valeteate levitajaks olnud venemeelne liikumine Öine Vahtkond on Venemaa suunatav organisatsioon, mistõttu on põhjendatud ka kaitsepolitsei huvi toimuva vastu,» ütles Valtin BNSile.

Ka riigiprokuratuur kinnitas esmaspäeval, et krooni devalveerimise kohta levitatud valeteate puhul puudub kuriteo koosseis ning seetõttu ka alus kriminaalmenetluse alustamiseks.

Venekeelses netikeskkonnas levinud kuulujutt krooni peatsest devalveerimisest põhjustas nädalavahetusel peamiselt venekeelse elanikkonna seas kroonimüügipaanika.

Venekeelse valeteate järgi «langetas Eesti valitsus otsuse devalveerida homme krooni kurss tasemele 24,64 krooni ühe euro eest». Praegu on krooni vahetuskurss 15,6466 krooni ühe euro eest.

Kuulujutt on üleval näiteks põhiliselt venekeelse noorsoo esindajaid ühendava Öise Vahtkonna kodulehel.

Eesti Pank lükkas esmaspäeval tagasi kõik kuulujutud krooni väidetava devalveerimise kohta. Eesti krooni senine kurss euro suhtes 15,6466 jääb püsima kuni euro kasutuselevõtuni, märkis keskpank.

Ühtlasi kutsus keskpank inimesi üles mitte uskuma libateateid ega laskma ennast neist mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles