Teadlane: Jumal ei ole maailma looja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelangelo freskomaal «Maailma loomine» Sixtuse kabeli laes
Michelangelo freskomaal «Maailma loomine» Sixtuse kabeli laes Foto: Wikipedia.org

Tuntud akadeemiku sõnul on piiblit tuhandeid aastaid valesti tõlgitud ning Jumal ei ole looja.

Vana Testamendi asjatundja, professor Ellen van Wolde väite kohaselt ei ole Moosese esimese raamatu avalauset «Jumal lõi taeva ja maa» heebrea keelest õigesti tõlgitud, edastab The Telegraph.

Teadlane tegi piiblitekstide uue analüüsi ja leidis, et selle kirjutajad ei väitnud, nagu oleks Jumal Maa loonud. Tegelikult oli Maa juba olemas, Jumal lõi ainult inimesed ja loomad.

Hollandis Radbouti ülikoolis oma selleteemalist väitekirja tegev uurija analüüsis algupäraseid heebreakeelseid tekste ja pani need piibli kui terviku konteksti. Samuti ka Mesopotaamia loomislugude konteksti.

Naise sõnul tähendab heebreakeelne verb «bara» Moosese esimese raamatu esimeses lauses mitte «looma» vaid hoopis «eraldama».

Esimest lauset peaks lugema «Alguses lahutas Jumal taeva ja maa». Juudikristlikus kultuuris lõi Jumal maailma mitte millestki.

Kunagi kuulsa Itaalia kirjaniku Umberto Ecoga koostööd teinud van Wolde uus tekstianalüüs näitas, et piibli algus ei tähista aja algust, vaid loo jutustamise algust.

«See tähendab seda, et Jumal lõi inimesed ja loomad, kuid mitte Maad ennast,» selgitas uurija.

Van Wolde arvates sobib uus tõlgendus iidsete tekstidega paremini kokku. Seal seisab, et oli suur veekogu, mille pimeduses elasid koletised.

«Tehniliselt tähenda «bara» loomist, kuid see verb ei klapi tekstiga. Jumal on alus (Jumal lõi), sellele järgneb kaks sihitist. Miks Jumal ei loonud  kunagi ühte asja või looma, vaid alati rohkem?» küsis uurija.

Ta jõudis järeldusele, et Jumal mitte ei loonud, vaid eraldas maa taevast, maismaa merest, merekoletised lindudest ja maaolenditest.

 «Vesi oli juba varem olemas. Ka veekoletised olid olemas. Jumal lõi asju, kuid mitte maad ja taevast. Levinud arusaam mitte milleski loomine - creatio ex nihilo – on suur arusaamatus,» selgitas naine.

Jumal saabus hiljem ja muutis maa elukõlblikuks, eraldades vee maismaast ja tuues pimedusse valgust.

Teadlane loodab, et käivitub debatt, sest see ei ole mitte ainult uus tõlgendus, vaid puudutab ka paljude usklike arusaamu.

«Ma teen ka endale haiget. Ma pean ennast usklikuks ja Jumalat tähtsaks, kuna ta tähendab usaldust. Ma tahan selle usalduse säilitada,» lisas van Wolde.

Van Wolde sõnul ei pea traditsiooniline arusaam, et Jumal on looja, enam paika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles