Kapo: krooni «devalveerimispäeva» mainiti esimesena portaalis Arif

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment arif.ee foorumi koduleheküljest.
Fragment arif.ee foorumi koduleheküljest. Foto: www.arif.ee

Kaitsepolitsei kogutud andmetel käis valeinfo Eesti krooni konkreetse devalveerimiskuupäeva kohta esimest korda läbi äriportaalist Arif, hiljem võimendas seda aga oma netileheküljel Öine Vahtkond, kuigi oli teadlik info paikapidamatusest.

Sündmuste eskaleerumine sai kaitsepolitsei hinnangul tõenäoliselt alguse 9. novembril meedias avaldatud uudisest, mille kohaselt pidasid välisanalüütikud krooni devalveerimist võimalikuks.

Sama päeva õhtul avaldas venekeelses äriportaalis Arif kasutaja Dimon teate Eesti krooni peatsest devalveerimisest. Kasutaja märkis, et tegemist on äritreeninguga, mille eesmärk on koguda portaali teistelt kasutajatelt teavet taolises olukorras käitumise kohta reaalsuses.

«Äritreeningu toimumise ajal konkreetseid teateid krooni reaalsest devalveerimisest äriportaalis ei levitatud. Ainsa tõsisema vihje selles portaalis tegi 24. novembril kasutaja Craftsman, kes väitis, et krooni devalveerimine viiakse läbi 26. novembril,» märgib kaitsepolitsei.

Ka venekeelse Delfi portaali kommentaatorid hakkasid kaitsepolitsei andmetel alates 20. novembrist levitama valeinfot krooni võimalikust devalveerimisest ja sellega kaasnevatest ohtudest. 25. novembril ilmus aga libauudis Eesti krooni peatse devalveerimise kohta ühe Tallinna elaniku koduleheküljele, kelle tutvusringkonnas on ka venemeelse liikumise Öine Vahtkond aktiviste.

«Tunni möödudes ilmus teade krooni devalveerimisest Öise Vahtkonna netiportaali ja veidi hiljem kodulehele. Öise Vahtkonna aktivistid levitasid valeteadet, olles teadlikud, et see on vale,» märgib kaitsepolitsei.

Kaitsepolitsei väitel on Öine Vahtkond silma paistnud oma ebaseadusliku tegevusega, näiteks on mitmed liikumise aktivistid saanud kahtlustuse ja süüdistuse kuritegude eest aprillisündmuste ajal.

«Nende varasem ja praegune tegevus annab aluse arvata, et tegutsetakse teadlikult inimestega manipuleerimiseks ja Eesti riigi otsuste suhtes usalduse kõigutamiseks,» rõhutab kaitsepolitsei.

Krooni devalveerimispaanika meenutab kaitsepolitsei hinnangul oma ülesehituse sarnasuselt Lätis veebruaris inimesi haaranud lati devalveerimise paanikat, mil pärast meedias ilmunud vastavasisulisi artikleid levitati kuuldusi devalveerimisest SMSi teel.

Venekeelses netikeskkonnas levinud kuulujutt krooni peatsest devalveerimisest põhjustas novembri viimasel nädalavahetusel peamiselt venekeelse elanikkonna seas kroonimüügipaanika.

Venekeelse valeteate järgi «langetas Eesti valitsus otsuse devalveerida homme krooni kurss tasemele 24,64 krooni ühe euro eest». Hetkel on krooni vahetuskurss 15,6466 krooni ühe euro eest.

Kuulujutt oli üleval näiteks põhiliselt venekeelseid noori ühendava Öise Vahtkonna kodulehel.

Eesti Pank lükkas seejärel tagasi kõik kuulujutud krooni väidetava devalveerimise kohta. Eesti krooni senine kurss euro suhtes 15,6466 jääb püsima kuni euro kasutuselevõtuni, märkis keskpank.

Ühtlasi kutsus keskpank inimesi üles mitte uskuma libateateid ega laskma ennast neist mõjutada. «Kõik ringluses olevad kroonid on tagatud välisvaluutaga Eesti Pangas ning kõiki kroone saab vajadusel eurode vastu vahetada,» lisas keskpank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles