Nõunik: Klaus tahab siduvat garantiid ELi leppe osas

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus.
Tšehhi president Vaclav Klaus. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi president Vaclav Klaus nõuab enne Euroopa Liidu Lissaboni lepe allkirjastamist tugevat ja siduvat garantiid, et see dokument ei destabiliseeri omandiõigusi, teatas tema nõunik pühapäeval.


Klaus on viimane riigipea 27-liikmelises ELis, kes seisab Lissaboni leppe jõustamise teel.

Leppe kauaaegne kriitik jahmatas oma ELi partnereid ja ka Tšehhi valitsust, nõudes sel nädalal, et Tšehhi saaks leppes erandi sarnaselt neile, mida saavutasid läbirääkimistega Poola ja Suurbritannia.

Klausi sõnul on ta mures, et Lissaboni lepe avab tee pärast Teist maailmasõda endisest Tšehhoslovakkiast välja saadetud sudeedisakslaste järeltulijate omandinõdmistele. Valitsus ruttas kinnitama, et sellistel kartustel ei ole alust.

Klausi nõunik Ladislav Jakl aga ütles pühapäeval, et president nõuab siduvat garantiid ning Euroopa Liidu poliitilisest deklaratsioonist ei piisa.

«Presidenti ei rahulda ükski deklaratsioon, vaid ainult garantiid iga kodaniku jaoks,» ütles Jakl otseülekandena edastatud televäitluses.

«Tema jaoks on see tingimus fundamentaalne, vajalik, murdmatu,» lisas ta.

Klaus on öelnud, et ELi Lissaboni lepe loob Euroopa superriigi, mis annab liiga palju võimu Brüsselile ja suurtele liikmesriikidele. Ta on keeldunud lepet allkirjastamast, kuigi parlament on selle heaks kiitnud.

Jakli sõnul ei saa Klaus olla rahul deklaratsiooniga, mille Euroopa Liit võttis vastu, hajutamaks iirlaste kartusi, et lepe mõjutab Iirimaa neutraliteeti, makse ja abordiseadust.

«Iiri tee tundub mulle täiesti võimatu teena edasi,» ütles Jakl.

Selline seisukoht on tõsine takistus, sest ELil on palju lihtsam vastu võtta deklaratsiooni kui seaduslikult siduvat garantiid.

Jakl ei täpsustanud, millist garantiivarianti Klaus nõuab.

Valitsus eesotsas ajutise peaministri Jan Fischeriga ütles, et arutab Klausi nõudmist esmaspäeval.

Euroopa Liit peab Lissaboni leppe ratifitseerimise lõpuleviimisega kiirustama, kuna tuleb ametisse kinnitada uus Euroopa Komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles