Läti: Vene sõjaväeõppustel harjutati sissetungi Baltikumi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõdurid sõjalistel õppustel Zapad-2009.
Venemaa sõdurid sõjalistel õppustel Zapad-2009. Foto: AFP / Scanpix

Läti kaitseministri Imants Lieģise kinnitusel harjutasid Venemaa ja Valgevene möödunud kuul toimunud ühistel sõjaväeõppustel Balti riikide ründamist.


Lieģise hinnangul mängiti õppustel läbi stsenaarium, mille käigus tuli ümberpiiratud Kaliningradi oblasti vabastamiseks tungida Balti riikidesse. Vastava avalduse tegi minister täna Riias toimunud konverentsil «Venemaa kaitsepoliitika - kas on oodata muutusi?», vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Kaitseministri sõnul pole Venemaa kaitsepoliitikas suuri muutusi oodata, sest Kremli võimuladviku jaoks on NATOs endiselt vaenlane ja Moskva näeb alliansi laienemises ohtu enda julgeolekule.

Lieģise sõnul soovib Läti järgmisel aastal korraldada riigis ühisõppused, millest võtaksid osa ka NATO liitlasriigid. Samas möönis minister, et rahapuudusel võivad need ka ära jääda, sest Lätis kärbitakse kaitsekulutusi 1,14 protsendini SKTst.

Möödunud kuul viisid Venemaa ja Valgevene relvajõud Balti riikide külje all Valgevene Leedu ja Poolaga piirnevatel aladel ning Kaliningradi oblastis läbi mastaapsed sõjalised õppused Zapad-2009 ning Ladoga-2009.

Moskva kinnitusel oli tegemist terrorismivastase võitlusega, seejuures osales Venemaa teatel Zapad-2009 õppustel ligikaudu 8000 sõdurit Valgevenest ja 5000 sõjaväelast Venemaalt ning Ladoga-2009 õppusel umbes 7000 sõjaväelast, kuid väidetavalt olid arvud veelgi suuremad. Tegemist oli mastaapsema sõjaväeõppusega pärast NSV Liidu lagunemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles