Cheopsi püramiidi hakati ehitama 23. augustil 2470. aastal eKr?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cheopsi püramiid
Cheopsi püramiid Foto: AFP / Scanpix

Egüptoloogid püüdsid teha kindlaks daatumit, millal hakati ehitama Giza kolmest püramiidist suurimat -  Cheopsi püramiidi.

Uurijad võtsid kuupäeva kindlaks määramiseks aluseks põhjataeva kõige heledama tähe Siriuse, kirjutab National Geographic.

Igal aastal Niiluse üleujutuse ajal ilmub taevasse täht, mis kandis muistses Egiptuses nime Sothis.

«Selle tähe ilmumine tähistas üleujutuse algust. Läbi ajaloo on egiptlased Siriust (Sothist) silmas pidanud ning selle ilmudes alustanud tähtaste projektidega nagu hauamonumentide ja muude sarnaste ehitiste rajamisega. Üleujutusvesi aga näitas, et maa säilitab viljakuse,» selgitas uurimisgrupi juht Abdel-Halim Nur El-Din.

Ta lisas, et iidsed vaaraod hakkasid endale hauakambreid ehitama kohe siis kui nad valitsejaks tõusid.

Suurde püramiidi maetud vaarao Cheops sai valitsejaks 2470. aastal eKr.

Uurijad lisasid Siriuse uuringule ka kalendriuuringu. Tänapäevast kalendrit võrreldi Vana-Egiptuse kalendriga. Need aspektid kokku andsid täpse aja, mil Sothis (Sirius) taevasse ilmus.

Teadlaste sõnul märkasid vanad egiptlased 2470. aastal eKr. Sothist taevas millalgi 17 – 19. juuli vahel. Niiluse üleujutus algas 35 päeva hiljem – 23 augustil.

«Sellest saab järeldada, et Cheopsi püramiidi ehitus algas üleujutuse esimesel päeval 23. augustil 2470. aastal eKr.» selgitasid egüptoloogid.

USAs Chicagos asuva Adleri planetaariumi astronoom Mark Hammergren lisas, et Sothise jälgimine üleujutuse alguse teada saamiseks on täiesti loogiline.

Egiptuses Giza platool asuv Cheopsi püramiid on suurim Egiptuse püramiididest ja maailma kõrgeim püramiid.

Ta loeti vanaaja seitsme maailmaime hulka ja on nendest ainuke, mis on tänaseni säilinud. Ligi neli ja pool tuhat aastat oli ta maailma kõrgeim ehitis – kuni 1300. aasta paiku valmis Inglismaal Lincolni katedraal.

Cheopsi püramiidi alune pindala 5,4 hektarit, selle kõrgus ehitamisel oli 146,6 meetrit, praegu aga 137,3 meetrit.

Valminud püramiidi maht oli 2 521 000 kuupmeetrit, praeguseks on see kahanenud 2 351 000 kuupmeetrini.

Cheopsi püramiidi rajamiseks kulus umbes 2,25 miljonit kiviplokki. Keskmine kiviploki kaal on umbes 2,5 tonni. Püramiidi umbkaudne kaal 6,5 – 7 miljonit tonni. Püramiidil on 203 astet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles