Metsakaamera läheneb miljoni vaataja piirile

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaamera ees einestav metsseakari.
Kaamera ees einestav metsseakari. Foto: www.looduskalender.ee

Kuu aega tagasi Tartumaal metsa üles seatud online-kaamera vahendatavat otsepilti uudistab internetis ööpäevas kuni 50 000 külastajat, nädalavahetusel jõudis vaatamiste koguarv miljoni lähedale.

Inimeste suur huvi netikaamera vahendatava vastu põhjustab ka probleeme.


Internetiportaali suure koormuse tõttu vähendati edastatava info mahtu. Seetõttu pole pilt ajutiselt nii terav kui varem. Järgmise kuu alguses loodetakse servereid juurde saada.


Loomade söögiplatsil on üks Mobotixi kaamera, millest jõuab signaal mobiilimastide vahendusel Tartusse ning sealt edasi internetti.



«Praegu on metsas toitu piisavalt ning loomadel-lindudel ei ole söödaks pandud toidu järele suurt vajadust,» sõnas Tähtvere Jahiseltsi esimees Mait Siimson. Kaamera objektiivi ette jääb sageli metssigu, harvem kährikuid, rebaseid, kitsi ja põtru.



«Me üritame ikka ka merikotka kaamerasse püüda,» lausus Siimson. Selleks on toitmisplatsile paigaldatud maast kõrgemal asuv lavats.



Siimson ei usu, et metsloomad harjuksid kindlast kohast toidu saamisega liigselt ära ja jääksid pärast projekti lõppemist hätta. Peibutuseks jäetud toidu kogus ei ole suur, mistõttu loomad sellest sõltuvusse ei jää.



Veebikaamera pildi ülekannet korraldavad EENet ja Kernel. Kaamera aitasid üles seada Ilmatsalu jahimehed ja Kotkaklubi. Kuna projekti ülesehitus on tehniliselt keeruline, ei oleks ettevõtmise ühe eestvedaja Gennadi Skromnovi sõnul ilma abistajateta võimalik.


Metsakaamerat saab internetis vaadata aadressil www.looduskalender.ee. Kaamerat plaanitakse üleval hoida seni, kuni loomad platsil toitumas käivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles