Mis on Päikesesüsteemi äärealadel?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA uurimiajaam IBEX
NASA uurimiajaam IBEX Foto: AP / Scanpix

NASA uurimisjaam IBEX (Interstellar Boundary Explorer) andis uut informatsiooni meie Päikesesüsteemi äärealade kohta.

IBEX alustas oma missiooni aasta tagasi, kaardistamaks paiku, kus Päikesesüsteem läheb üle külmaks  tähtedevaheliseks ruumiks, kirjutab Sciencedaily.com.

Uurimine näitas, et heliosfääril ei ole kuju. Heliosfääriks nimetatakse Päikesesüsteemi piiril asuvat ala, kus päikesetuul põrkab kokku tähtedevahelise ainega.

Heliosfäär kaitseb Päikesesüsteemi tähtedevahelise ruumi ohtude ja kosmilise kiirguse eest.

Päikesetuule ja tähtedevahelise aine kokkupõrkealal tekivad aatomid, mis sealt suure jõuga tagasi põrkuvad. IBEX uurib kokkupõrkepiirkonna aatomeid, mille liikumine peaks andma ka vihje heliosfääri suuruse kohta.

Heliosfääri suuruse ja kuju üle on teadlased juba pikka aega pead murdnud.

«Arvasime, et Päikesesüsteemi ja tähtedevahelise ruumi ühelt teiseks üleminekul ei ole suuri erinevusi. Kuid IBEX näitas, et seal on üks hele «riba», mis on  2-3 korda heledam kui üksi teine kosmoseobjekt,» selgitas astronoom David McComas.

Galaktilised magnetväljad mõjutavad heliosfääri. See «riba» on paigas, kus magnetväli on heliosfääri pinnaga paralleelne. Seda efekti nimetatakse heliopausiks.

Uurija sõnul on kindel, et heliosfäär ei ole komeedikujuline, nagu varem arvati. Nad lisasid, et heliosfääri kuju küsimus on ikka veel lahtine ja nõuab edasi uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles