India ookeanisse langenud asteroid sai hiidsislikele saatuslikuks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidsisalikele sai saatuslikusk India ookeanisse langenud asteroid?
Hiidsisalikele sai saatuslikusk India ookeanisse langenud asteroid? Foto: AP / Scanpix

Uue teooria kohaselt põhjustas hiidsisalike väljasuremise 400-kilomeetrine asteroid, mis langes India ookeanisse.

Uurijate kinnitusel annab selle kohta viite India ranniku lähedal asuv kraater, mis oletatavalt tekkis 65 miljonit aastat tagasi, kirjutab Sciencedaily.com.

Hindu jumala järgi Shiva nimeks saanud veealuse kraatri diameeter on 497 kilomeetrit ja selle kõrgus on 4,8 kilomeetrit, olles sama kõrge kui Põhja-Ameerika kõrgeim mägi Mount McKinley.

Siiani on levinud versioon, et hiidsisalikele sai saatuslikuks  tänapäeva Mehhikosse Yucatani poolsaarele langenud asteroid. Sellest jäi maha 180-kilomeetrine kraater.

«Kui meie teooria paika peab, siis India juures asuv kraater on suurim,» sõnas Texase tehnikaülikooli uurija Sankar Chatterjee.

Ta lisas, et kraatris leiduvate kivimite uurimine näitas, et kokkupõrke tagajärjel kivimid sulasid. Sellel viitavad kvartsi ja iriidiumi anomaaliad.

Asteroidides leidub palju iriidiumi ja selle tõttu arvatakse, et see aine näitab kokkupõrget.

Chatterjee jätkas, et asteroidi ja maapinna kokkupõrke tagajärjel maakoor sulas ning ülikuum maa sisemus voolas pinnale. Kõik see kokku hävitas enamiku elusolenditest.

Kokkupõrke tagajärjel eraldusid Indiast Seychellide saared ja need liikusid Aafrika poole. Kokkupõrge hävitas ka 48 kilomeetri paksuse India lääneosas asunud graniidikihi.

Enamik India kraatrist on vee all, kuid mõned osad on veepinnale näha. Piirkonnas leidub palju ka gaasi ja naftat.

Teadlased plaanivad nüüd minna kraatrisse ning teha puurimisi, tõendamaks, et see tekkis asteroidi tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles