Värvi muutvad katuseplaadid aitavad kliimamuutust aeglustada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvi muutvad katuseplaadid aitavad kliimamuutust aeglustada?
Värvi muutvad katuseplaadid aitavad kliimamuutust aeglustada? Foto: AFP / Scanpix

USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudis (MIT) valmistatud katusplaadid võivad aidata kliimamuutust aeglustada.

Noored teadlased avastasid, et kui juuksegeel (polümeer) segada kokku veega, siis vastavalt temperatuurile hakkab see segu värvi muutma, kirjutab Daily Mail.

Teadlastemeeskond valmistas sellest segust spetsiaalsed katusekatmiseks mõeldud Thermeleon plaadid, mis päikesepaistelise ilmaga UV-kiirgust tagasi peegeldavad, pilves ja vihmase ilmaga aga neelavad.

Väidetavalt on need odavamad, kui päikesepaneelid. Ka aitavad need plaadid maja paremini sooja või jahedana hoida ning säästavad kütmise ja konditsioneeri pealt raha.

Polümeerist ja veest valmistatud plaadid on pealt kaetud kahe painduva plastikukihiga. Tagumine kiht on tumedast plastikust. 

Prototüübiga tehtud katsed näitasid, et jahedas muutub see plaat üleni tumedaks, soojas aga heledaks.

Temperatuuri tõustes võtab geel piiskade kuju, luues sellega heledama pinna, millelt ultraviolettkiired tagasi peegelduvad.

Nüüd katsetatakse juba nende katuseplaatide värviliste variantidega.

Uuringut juhtinud Joe Walishi sõnul tulid värvi muutvate katuseplaatide peale kui katsetati laavalampi.

«Meil oli esialgselt plaanis luua laavalamp, mis reageeriks temperatuuridele. Talvisel ajal oleks pinnal olnud tumedam aine, suvisel ajal aga heledam. See aga osutus natuke keeruliseks. Samas oli meil olemas geeli, mis muutis vastavalt temperatuuri muutumisele värvi. Katses kasutasime ka juuksegeele, kuna nende valik on väga suur ja nad on odavad,» selgita Walish.

Thermeleon plaadid valmistanud kavatsevad seda toodet edasi arendada, et selle saaks masstootmisse viia.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles