NASA testib kahtlase tulevikuga raketti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ares I-X.
Ares I-X. Foto: Reuters / Scanpix

NASA katsetab teisipäeval uue raketi prototüüpi, mis peaks tulevikus viima inimesed uuesti Kuule ja hiljem ka Marsile. Programmi enda tulevik on aga ebakindel.


Kosmoseagentuuri andmetel on kõik teisipäevaseks kaks minutit ja 30 sekundit kestvaks Ares I-X raketi katsetuseks valmis. Esimesi katsetusi läbivad Ares-raketid peaksid tulevikus asendama NASA vananeva kosmosesüstikute arsenali, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Physorgi.

Kosmoseagentuuri teatel on käesolev test esimene võimalus kontrollida Ares I lennuomadusi, riistvara, abivahendeid ja maapealset juhtimissüsteemi. Andmeid kogutakse 700 sensoriga, mis on paigutatud kõikjale Ares I-X peale. Sealt kogutud hiiglasliku infokoguse analüüsimiseks läheb kuid. Raketikatsetusega loodetakse aga võita rohkemat kui andmeid.

Raketikatsetus on kulminatsiooniks kolmeaastasele mehitatud kosmoselennu arendamise projektile nimega Constellation, millele pani 2003. aastal aluse USA endine president George W. Bush. Programmi kuulub ka plaan ehitada valmis kosmosesõiduk Orion, praeguste kosmosesüstikute järglane, mis viiks inimese tagasi Kuule ja sooritaks esimese mehitatud lennu Marsile.

Programmi jätkumise on aga kahtluse alla seadnud sõltumatu ekspertide paneel, kes hoiatas USA presidenti Barack Obamat, et NASA suurte eesmärkide täitmiseks kulub iga aasta kolm miljardit dollarit rohkem kui esialgu arvati.

Kümneliikmeline ekspertide rühm leidis, et tunduvalt odavam oleks maanduda Kuu ja Marsi lähedal olevatel asteroididel või lihtsalt Kuust ja Marsist lähedalt mööda lennata, kuna siis poleks vaja projektile lisada keerukaid ja kalleid maandumisoperatsioone. Üha suuremas rahapuuduses vaevleva riigi presidendile võib see idee kõlada ahvatlevalt.

NASA teadlased püüavad aga ka ebakindlates oludes tööd jätkata. «Meeskond on valmis lendama, sõiduk on valmis lendama,» ütles Ares I-X stardi juhataja Ed Mango, hinnates stardiks sobivate ilmastikuolude tõenäosuseks teisipäeva hommikul Floridas Kennedy kosmosekeskuses Cape Canaveralil 40 protsenti.

Katsetatav rakett on 99,6 meetri kõrgune - kümme meetrit kõrgem kui New Yorgis asuv vabadusesammas. NASA teadlane Doug Cooke peab Arese katselendu kõigest hoolimata väga oluliseks. «Saadud andmed on tähtsad hoolimata sellest, kuidas ja kas projekt jätkub.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles