Paet: ELi välisministrid soovivad Lissaboni lepingu kiiret jõustumist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits

Eile osales välisminister Urmat Paet Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Luksemburgis, kus oli kõne all käesoleval nädalal toimuva Euroopa Ülemkogu ettevalmistus.

Käesoleval nädalal toimuv Euroopa Ülemkogu käsitleb ühe olulise teemana institutsionaalseid küsimusi seoses Lissaboni lepingu ellurakendamisega.

«Loodame, et Euroopa Ülemkogu jõuab kokkuleppeni Lissaboni lepingu ratifitseerimisprotsessis, kuivõrd sellest on sõltuvuses kogu institutsionaalsete muudatuste ajakava ja ka uue Euroopa Komisjoni ametissenimetamine,» ütles välisminister Paet.

«Peame leidma lahenduse, mis võimaldaks Tšehhil võimalikult kiiresti lõpetada Lissaboni lepingu ratifitseerimisprotsess, välistades samas olukorra, mis nõuaks lepingu uut ratifitseerimist Euroopa Liidu liikmesriikides,» toonitas Paet. 

Urmas Paeti sõnul esitab eesistujariik Rootsi Euroopa Ülemkogule aruanded Lissaboni lepingu rakendamiseks tehtud ettevalmistuste, sealhulgas loodava Euroopa Liidu välisteenistuse kohta, mis määratleb nii Euroopa välisteenistuse ulatuse, õigusliku staatuse kui ka personali- ja rahastamisküsimused, kirjeldades ühtlasi välisteenistuse käivitamise edasist protsessi.

«Eesti toetab tugevat liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrget esindajat ja koordineerivas rollis ülemkogu eesistujat,“ märkis välisminister Paet. „Ülemkogude ettevalmistusel peaks jääma juhtroll  üldasjade nõukogule, kus toimuks sisuline debatt, jättes sellega Euroopa Ülemkogule võimaluse keskenduda kõige keerulisematele poliitilistele küsimustele,» lisas Paet.

Välisminister Urmas Paeti kinnitusel on Euroopa Ülemkogul kavas kiita heaks Läänemere strateegia.

«Taoline regionaalsetel alustel ning paljusid eri valdkondi kätkev strateegia koos konkreetse tegevuskavaga annab liikmesriikidele hea võimaluse koostööd tehes leida lahendusi piirkondlikele probleemidele,» märkis välisminister.

«Eesti koordineerida on Euroopa Liidu siseturu valdkond,» täpsustas Paet. Eesti välisministri sõnul on Läänemere strateegia koostamise ja rakendamise kogemusi kavas edaspidi kasutada teistes Euroopa Liidu piirkondades, näiteks Euroopa Liidu Doonau strateegia planeerimisel.

Paeti hinnangul on Euroopa Ülemkogul oluliseks teemaks samuti kliimamuutused ja rahvusvahelise kliimapoliitika rahastamisküsimused.

«Euroopa Liit peab jõudma Kopenhaageni kliimakonverentsil toimuvateks rahvusvahelisteks läbirääkimisteks kokkuleppeni oma ühispositsioonis,» ütles Paet. Ülemkogul räägitakse veel  majanduse ja rahanduse olukorrast ning ebaseadusliku rändega seonduvast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles