Teadlane tegi Nord Streami gaasitoru keskkonnauuringu riigikogus maatasa

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Tarmo Soomere.
Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Tarmo Soomere. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) juhtivteadur Tarmo Soomere hindas täna piki Läänemerd kulgema planeeritud Nord Streami gaasitoru keskkonnauuringut puudulikuks ning uuring ei välista mürkide laialipaiskamise tõttu toimuda võivat ökokatastroofi.

Soomere rääkis riigikogulastele, et Nord Streami tehtud keskkonnauuring on mitmetes kriitilistes kohtades ebaadekvaatne ja puudulik ning ei käsitle kõiki riske, mis on seotud 1,5 meetrise läbimõõduga gaasitoru paigaldamisel mere põhja.

«Uuring ei käsitle adekvaatselt keskkonnamõjusid, pole välistatud ökokatastroof mürkide veesambasse paiskumise näol,» märkis ta. «Sisuliselt puudub Eestit mõjutavate riskide analüüs.»

Soomere sõnul pole näiteks piisavalt põhjalikult hinnatud mõju merepõhja setetele, mis hakkavad kindlasti liikuma, kui hiiglaslik toru laevalt merepõhja lastakse. Teadlane märkis, et Läänemere ja Soome lahe põhjas on tohutlu hulgal meremiine, sõjamürke ning merepõhja on settinud hulganisti toksilisi aineid, mis paisatakse toru paigutamisel laiali ning tekib plahvatuse oht.

Soomere ütles, et eriti just Soome lahte puudutavad dokumendid on nõrgad ning seal esitatud andmestikku on raske uskuda. Ta tõi välja ka selle, et Nord Stream eirab Eesti teadlaste küsimustele vastamist, info erinevatele küsimustele on vastuoluline nng valesti on hinnatud ka riski laevaliiklusele.

«Eesti ja teised Läänemere teadlased ei ütle, et toru ei tohi olla, kuid me ütleme, et info pole piisav otsuse tegemiseks,» tõdes Soomere.

Gaasikonsortsium vajab ehituseks luba Venemaalt, Soomelt, Rootsilt, Taanilt ja Saksamaalt. Taani on loa juba andnud.

Riigikogu kaalub täna avalduse vastu võtmist, milles kutsutakse üles gaasitorule luba esialgu mitte andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles