Kunnas: Afganistani tõttu ei tohi mujal riigikaitses kokku hoida

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis. Pilt on illustratiivne.
Eesti sõdurid Afganistanis. Pilt on illustratiivne. Foto: Rinze Klein

Leo Kunnas leiab, et Eesti panus Afganistani sõtta on NATO liitlasena vajalik, kuid me ei tohiks seda teha oma võimete piiri peal ja kokkuhoiu hinnaga mujalt.

«Me oleme NATO liitlased ja täidame oma kohustust, aga praeguste ressursside tingimustes meil pole võimalust nii suure kontingendiga sõdida,» ütles reservkolonelleitnant Leo Kunnas.

Eesti on presidendivalimistega seoses ainsana kahekordistanud oma väekontingenti Afganistani sõja kõige tulisemas punktis. Lisaks 150-liikmelisele jalaväekompaniile Estcoy-8 otsustati selle aasta teiseks pooleks sinna saata veel üks 140-liikmeline jalaväekompanii.

«Riigikogu tõstab ühe käe, et vähendada kaitsekulutusi, ja teise käe, et suurendada väekontingenti Afganistani. Siin on vastuolu,» kritiseeris Kunnas. «Kui meil on rohkem tahet, siis peab olema ka rohkem ressurssi.»

Kompanii suurune kontingent on Kunnase hinnangul täiesti Eesti sooritusvõime piiril, millest piisab nii oma poliitiliste eesmärkide näitamiseks kui harjutusvõimaluseks meie sõduritele.

Kunnas nõustub, et pingelises lahinguolukorras Helmandi provintsis missioonil osalemine on küll hea kogemus Eesti reavõitlejatele, kuid praktikat oleks vaja ka ohvitseridele. Eestlaste kõrgeim ülem Afganistanis on aga kompaniiülema staatuses. Lisaks õpivad sõdurid Kunnase sõnul seal peamiselt üksnes sissidele vastutegutsemist, kuid teisi lahinguliike mitte.

Kunnase sõnul on suurte kärbete tõttu kaitseväe moderniseerimine kolmeks-neljaks aastaks täielikult peatatud. Samas maksis täiendava kompanii saatmine Afganistani 30 miljonit krooni. «Missiooni kogemusel on vähe efekti, kui me ei suuda seda üle kanda sisemise riigikaitse arendamisse,» märkis Kunnas.

Nagu brigaadikindral reservis Urmas Roosimägi tänsases Postimehe arvamusartiklis, nii meenutas ka Kunnas, et siiani pole keegi suutnud sõjas afgaane võita. Kunnase sõnul nullib NATO vigane aluspostulaat, et võideldakse väljaspool liikmesriikide territooriumi, koalitsiooni võime Afganistanis edu saavutada. «20. sajand on näidanud, et demokraatlikud riigid ei suuda väljaspool oma territooriume edukalt sõdu pidada,» selgitas ta.

«Nii ei ole võimalik seda sõda võita, kui kõige ohtlikumas piirkonnas Lõuna-Afganistanis tegutseb kõige vähem liitlasriike,» ütles Kunnas, kuid märkis, et avalik arvamus ei lase demokraatlike riikide poliitikutel sõjalist panust vajalikul määral suurendada.

Kunnase sõnul ei saa praegu väita nagu Taliban nõrgeneks. Võti võib tema hinnangul praegu peituda aga hoopis Pakistani suutlikkuses piirialade mässulistega toime tulla. «Meie oleme Afganistanis selle sõja tulemuseni, aga meie panus seda sõda ei võida,» ütles Kunnas.

Riigikogu otsustas täna võtta menetlusse eelnõu kaitseväe Afganistani missiooni pikendamisest koosseisus kuni 170 kaitseväelasega 31. detsembrini 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles