Ida-Virumaal avati Sinimägede muuseum

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased sattusid Sinimägedes sõdima mõlemal pool rinnet.
Eestlased sattusid Sinimägedes sõdima mõlemal pool rinnet. Foto: Repro

Eile avati Ida-Virumaal Vaivara mõisa endises aidas Sinimägede muuseum, kus saab tutvuda II maailmasõja ajal seal kandis toimunud lahingutegevusega.

Vaivara huvikeskuse muuseumispetsialisti Ivika Maidre sõnul ei pretendeeri värske muuseum kogu eelmise sõja ajaloo lahtiseletamisele, kirjutas Põhjarannik.

«Pigem on see koht emotsiooni ja eelhäälestuse loomise paik, kust edasi saab suunduda lahingupaikadesse. Kus, mis ja millal juhtus, on sobivam jutustada juba kunagistel lahinguväljadel,» võttis Maidre kohaliku muuseumi kontseptsiooni kokku.

«Siit saab esimese ettekujutuse, kes olid sõdivad pooled, milline oli nende varustus, millised olid relvad ja kuhu see kõik lõpuks välja viis - väljapaneku tagaosas on näha fotod sõjaväekalmistutest,» lisas ta.

Värskes muuseumihoones eksponeeritav II maailmasõja ajalugu ja eelkõige 1944. aastal Sinimägedes Tannenbergi liinil toimunud lahingutegevust tutvustav väljapanek koosneb peamiselt erakollektsionääride annetatud ja deponeeritud esemetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles