Kapo nägemus Vene eriteenistuste rollist pronksöö eel, ajal ja järel

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma delegatsioon pärast pronkssõduri teisaldamist kaitseväe kalmistul.
Vene riigiduuma delegatsioon pärast pronkssõduri teisaldamist kaitseväe kalmistul. Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitsei (kapo) andmetel kütsid Vene eriteenistused aprillirahutuste eel aktiivselt hüsteeriat küll Vene meedias, ent vägivaldsete sündmuste ajal pole eriteenistuste otsene suunav tegevus tõendamist leidnud.

Kapo informatsiooni kohaselt olid just Venemaa eriteenistused need, kes õhutasid pronkssõduri ümber eelmisel kevadel tekkinud vastasseisu pidevat üliemotsionaalset kajastamist Vene meedias, mis oli üks põhjustest, miks sündmused massilisteks tänavakorratusteks paisusid.

Samuti avaldasid eriteenistused vastuseisu mitmetele kõrgetele Vene riigiametnikele, kes olid erinevatel kaalutlustel nõus pronkssõduri tsiviliseeritud teisaldamisega, selgub kapo täna esitletud aastaraamatust.

Aprillirahutuste endi osas tõdes aga kapo, et hoolimata terve rea Vene luureohvitseride eelnevatest visiitidest Eestisse, seisnes eriteenistuste, nii FSB kui SVRi (välisluureteenistus) roll mullu 26. ja 27. aprillil pigem sündmuste jälgimises.

Kapo ei tuvastanud vägivaldsete sündmuste suunamist Vene eriteenistuste poolt ning ka Vene diplomaatide salakohtumised siinsete äärmuslastega ei saanud käivitada vallapääsenud hüsteeriat.

«Samas tuleb veel kord rõhutada SVRi häid positsioone Venemaa ajakirjanike hulgas, kelle osalemine vaenu õhutamises oli silmapaistev,» seisab aastaraamatus.

Vene diplomaatide ja äärmuslaste kohtumised Tallinna botaanikaaias (seda kajastas ka Postimees) olid kapo hinnangul väheefektiivsed peamiselt seetõttu, et kasutati nn. puhtaid diplomaate, kellel vastav manipuleerimise ettevalmistus puudus.

Kaadridiplomaatide kasutamine eriteenistustele tüüpilistes valdkondades näitab kapo hinnangul omakorda, et Venemaa eriteenistused ei ole suutnud luua Eestis funktsioneerivat residentuuri.

Vene välisluure tegevus pärast aprillisündmusi seisnes peamiselt mõjutustegevuses julgustamaks ja õhutamaks kohalikke vene ühendusi aktiivsusele ning aktiivsete meetmete toetamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles