Kossatšov: Ilvese esinemine oli ebakorrektne ja politiseeritud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Kossatšov
Konstantin Kossatšov Foto: Peeter Langovits

Vene riigiduuma väliskomitee esimees Konstantin Kossatšov ütles laupäeva õhtul, et ta oli pettunud president Toomas Hendrik Ilvese esinemises Hantõ-Mansiiskis peetaval soome-ugri rahvaste kongressil.

«Arvan, et järjekordselt oli võetud ette katse politiseerida soome-ugri protsessi,» ütles Kossatšov Ilvese esinemise kohta ajakirjanikele.



«Esiteks rääkis ta põhiliselt poliitikast, teiseks, ehkki üsnagi maskeeritult, tunnetasin ma mõningaid üleskutseid Venemaal elavatele soome-ugrilastele mõtelda omaenda enesemääramisõiguse üle,» lisas ta.



Kossatšov avaldas imestust ja pettumust Ilvese taoliste üleskutsete üle ning ütles, et selline käitumine on Eesti ja Vene vastastikuste suhete kontekstis «äärmiselt ebakorrektne».



«Minu hinnangul ei suutnud Eesti oma presidendi näol järjekordselt näha puude taga metsa,» ütles Kossatšov ja lisas, et nagu teiste rahvaste presidendid, oleks Ilves pidanud kõnelema oma rahva, mitte riigi nimel.



Kossatšovi hinnangul eristus Ilvese esinemine Soome, Ungari ja Venemaa liidrite esinemisest lisaks ka kõne esitamise keele poolest, milleks oli inglise, mitte eesti keel.



Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles, et kongressi korraldajad hoidsid neid teadmatuses. Sildami sõnul öeldi neile, et kongressi töökeelteks on vaid vene ja inglise keel.



Ta lisas, et Soome ja Ungari esindajatele oldi edastatud õige teave, mille kohaselt võisid esinejad kõneleda oma emakeeles. Tõsiasja selgudes ei olnud Sildami sõnul enam võimalik tõlki otsida, mistõttu oli Ilves sunnitud oma kõne pidama inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles