Aaviksoo: demokratiseerimise asemel püüame Afganistani ohutuks muuta

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased Afganistanis.
USA sõjaväelased Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

Kaitseminister Jaak Aaviksoo tõdeb, et Afganistani missiooni eesmärk pole enam niivõrd seal demokraatia juurutamine, kui lihtsalt ohutu riigi ülesehitamine.

Vastuseks brigaadikindrali reservis Urmas Roosimägi arvamusartikile, mis seab kahtluse alla Afganistani sõja pidamise viisi ja sihi saavutamise võimalikkuse, kirjutab kiatseminister Jaak Aaviksoo oma blogis, et turvalisus Afganistanis on kogu maailma turvalisuse võti.

«Tõsi, pikaleveninud konflikti käigus on liitlased ümber hinnanud missiooni eesmärki - me ei räägi mitte demokraatia ülesehitamisest, vaid Afganistani valitsuse toetamisest seni, kuni saame olla kindlad, et Afganistan ei kujuta enam ohtu ei oma kodanikele ega teistele riikidele,» tõdeb Aaviksoo.

Vajalik kogemus
«See on julgeolekumissiooni siht, ent rahvusvahelise avalikkuse laiemates huvides on Afganistani sotsiaal-majanduslikule edenemise toetamine, mis pikemas perspektiivis aitaks kaasa ka demokraatia süvenemisele,» lisab ta.

«Selle missiooni võrdlus Nõukogude Liidu ühepoolse agressiooniga on arrogantne nagu ka ettekujutus, et sõda peetakse transpordikoridoride pärast,» rõhutab Aaviksoo.

Aaviksoo kirjutab, et lisakompanii saadeti Eestis presidendivalimiste ajaks Afganistani, sest valimiste edukat toimumist peeti oluliseks olukorra stabiliseerimisel.

«Meie eesmärgiks pole olnud ega saa olla suurima panustaja tiitel. Jätkusuutlik osalus 170 kaitseväelase näol on meile aga jõukohane ja otstarbekas, koosnedes ühest kompanii suurusest manööverüksusest ja mitmest spetsialiseerunud elemendist, millede missioonikogemus on samuti vajalik Eesti kaitseväe võimekuse kasvatamiseks,» lisas Aaviksoo, kinnitades ühtlasi, et Eesti panuse suurendamist pole kavas.

Auküsimus
Kõige tulisemas lahingupiirkonnas Helmandis teenimine on Aaviksoo sõnul eestlastele auküsimus. «Oleks vastuvõtmatu, kui kurdaksime pingelise olukorra pärast, jätaksime oma võitluskaaslased maha ja otsiksime rahulikumat teenistuspaika.»

Aaviksoo hinnangul kestab Afganistani missioon veel vähemalt kolm aastat, sest nii kaua võtab aega hetkeseisuga eesmärgiks seatud 400 000 mehelise Afganistani julgeolekujõu ülesehitamine.

Kaitseministeerium saatis üleeile riigikogsse taotluse pikendada Eesti kuni 170-liikmelise väekontingendi mandaati Afganistanis kuni 2010. aasta lõpuni.

Reservkolonelleitnant Leo Kunnas hoiatas käesoleval nädalal,et sõda Afganistanis pole võimalik edukalt lõpetada, sest 20. sajand on näidanud, et demokraatlikud riigid ei suuda väljaspool oma territooriumi edukaid sõdu pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles