Vene ametivõimud said jälile Eestit läbinud rahapesuafäärile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Caro / Scanpix

Venemaa siseministeeriumi töötajad tabasid Eestit läbinud rahapesuafääriga tegelenud grupeeringu, kes kandis interneti kaudu firmade raha varifirmade arvele.


Kõnealust 12-liikmelist gruppi juhtis mitu korda kriminaalkorras karistatud 48-aastane Ufaa elanik, on kirjas ministeeriumi pressiteates.

Jõugu ebaseaduslik tegevus toimus järgmise skeemi järgi: organisaator kohtus kliendiga ja leppis kokku protsendi osas, mis teenitakse rahaliste vahendite ülekande pealt.

Pärast seda andsid kuritegeliku grupi liikmed ise või e-posti kaudu kliendile nende jaoks loodud ajutise firma pangarekvisiidid. Pärast seda kandis klient sellele arvele raha.

Kurjategijad kasutasid programmi «Pank-Klient», mis võimaldab ilma pangas käimata käsutada raha ja saata interneti kaudu maksekorraldusi.

Põhiosa rahast kanti ühte Eesti panka, kus see konverteeriti dollariteks või eurodeks ja jagati pärast ära jõugu liikmete vahel ning viidi Venemaa territooriumile.

Ühe korraga toimetati üle piiri 400 000 kuni 500 000 eurot (6,3 - 7,8 miljonit krooni).

Klientidel ei jäänud üle muud, kui maksta jõugule tehtud rahaülekande eest 3-4,5 protsenti. Jõuk teenis sel moel kümneid miljoneid rublasid.

Läbiotsimise käigus võtsid ministeeriumi K-osakonna töötajad kaasa arvuteid, mis sisaldasid programmi «Pank-Klient». Ametivõimud võtsid kaasa pangakaarte, poolsada pitsatit ja erinevaid dokumente.

Prokuratuur algatas kriminaalasja illegaalset äritegevust puudutava paragrahvi alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles