EL lubab avada arengumaadele rahakotirauad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit seadis kliimatippkohtumise eesmärgiks 100 miljardit eurot.
Euroopa Liit seadis kliimatippkohtumise eesmärgiks 100 miljardit eurot. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid ELi Ülemkogul ühisele seisukohale, millega soovitakse igal aastal vaestele riikidele kliimamuutuste tagajärgedega toimetulekuks eraldada 100 miljardit eurot.


Täna jätkusid Euroopa Liidu Ülemkogul kõnelused rahvusvahelise kliimaleppe rahastamise üle ning viimaste andmete kohaselt on euroliidu liikmesriigid astunud sammu lähemale ühisele seisukohale, millega ühendus saaks detsembris Kopenhaageni kliimakonverentsile minna, vahendas AFP.

Ümbertöötatud mustandis, mis võib täna ja homme veel muutuda, seati eelseisva kliimatippkohtumise eesmärgiks aidata arengumaid aastani 2020 igal aastal 100 miljardi euroga. Samas ei jõutud kokkuleppele selles osas, kui palju peaks panustama euroliidu liikmesriigid.

Varem on Euroopa Komisjon avaldanud lootust, et ELi panus ulatub 15 miljardi euroni aastas ajavahemikus 2013-2020 ning 1,5 miljardini algperioodil 2010-2013. Euroliidu liidrid jätkavad kõnelusi kulude jagamise osas täna.

Visandis kinnitas euroliit valmisolekut võtta õiglane vastutus ülemaailmsetes jõupingutustes, mille eesmärgiks on piirata ülemaailmset kliimasoojenemist. Seda piirava rahvusvahelise kokkuleppe saavutamine on muutunud pakiliseks, sest 2012. aastal kaotab kehtivuse seni süsinikdioksiidi emissiooni piiranud Kyoto protokoll ja EL loodab ühise seisukohaga mõjutada ülejäänud maailma, eriti USAd ja Hiinat heitkoguseid vähendama.

Kopenhaageni kohtumine algab alles 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles