Kodanikeühendused: arvetega on sahkerdatud iga kampaania ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonnaseaduse muudatused peaksid tõhustama parteide rahastamise kontrolli.
Erakonnaseaduse muudatused peaksid tõhustama parteide rahastamise kontrolli. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste liit märgib Robert Antropovi ja Jaanus Rahumäe rahastamisskandaali valguses, et valimisrahadega on sahkerdatud absoluutselt kõikide valimiste ajal ning peab seda tavakodanikku mõnitavaks.

Alari Rammo kodanikeühenduste liidust EMSL viitas liidu eestvedamisel koostatud hea valimistava esimesele punktile, mis ütleb selgelt: «Kõik valimiskampaaniaga seotud kulud rahastatakse üksnes erakonna, valimisliidu või kandidaadi eelarve kaudu, mis avalikustatakse pärast valimisi.»

«Sõnastus sai seadusest veidi täpsem just seetõttu, et erafirmade kaudu on arvetega sahkerdatud absoluutselt iga kampaania ajal. Tõsi, tava tegime alles tänavu, aga kõik on ju aastaid teadnud, et nii käitumine pole eetiline,» sõnas Rammo.

Ta imestas, et sel teemal seni sõnagi pole räägitud - riigikogu liikmed ei kipu muidugi omale soodsat seadusauku lappima ja valvekoeradki on valveta jäänud. «Niisugune ringkaitse on kodanikku ja valijat mõnitav, seda eriti seadusandja enda poolt. Aga ka ajakirjanduse, kes seni ilmselt hämarat reklaamiraha avalikust huvist olulisemaks pidanud,» lausus ta.

«Poliitikud peavad aru saama, et lõputu põgenemine endi rahastamise läbipaistvamaks muutmise eest tuleb Sisyphose kivina neile igavesti kaela tagasi ja kehva maine põhjuseid laiemalt peab otsima taas meie valitsemiskultuurist, mitte kõiki teisi süüdistama,» lisas Rammo.

Ta lootis, et meedia abil saab lõpuks järjekordne trikitamine hukka mõistetud. «Aga skeem on nii levinud, et kui teoorias õnnestuks kõigi kampaaniate näited üles leida, ei jääks Toompeale jalatäit puhast ruumi. Ei ole kindel, kas meie demokraatia seda üle elaks,» torkas Rammo.

Riigiprokuratuur teatas täna, et ei alusta kriminaalmenetlust Robert Antropovi ja Jaanus Rahumäe valimiskampaaniate rahastamisega seoses, sest jõudis info läbitöötamisel järeldusele, et väljapressimisele viitavaid tunnuseid seal ei ole. Samuti ei ole võimalik alustada kriminaalmenetlust erakonnale tehtava anonüümse, varjatud või juriidilise isiku annetuse vastuvõtmist käsitleva paragrahvi alusel, sest viiteid erakonna poolt keelatud annetuse vastuvõtmisele ei tuvastatud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles