«Keskpäevatund»: haigekassa juhtidel tuleks lasta kogutud reserve kasutada

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts.

Kuku saates «Keskpäevatund» leidsid saatejuhid Ainar Ruussaar, Priit Hõbemägi ja Eiki Nestor, et kärped tervishoiu valdkonnas seavad eriti ränka seisu väiksemad haiglad.

Nestori sõnul on tal lisaks arstidele ja õdedele kahju ka haigekassa juhtidest praeguses olukorras. Ta meenutas, et headel aastate, kui sotsiaalmaksu laekus hästi, tekkis niinimetatud jaotamata kasum.

Nestori sõnul oli haigekassa juhtidel siis surve, see kasum ära jagada näiteks arstide või õdede palgatõusuks. «Haigekassa juhid rahustasid siis avalikkust, et kasutada seda raha, kui tulevad halvad aastad. Nüüd kus halvad aastad on käes, siis riigivõim ei luba kasutada seda reserve nii palju kui vaja,» lisas Nestor.

Nestori sõnul saab haigekassa kasutada kogutud miljarditest vaid 570 miljonit, ehkki vaja oleks kasutada veel 400 miljonit krooni.

Saatejuhid rõhutasid ka, et tervishoiu tööjõuturul on konkurents rahvusvaheline ning tuleks teha kõik, et väärt inimesed ei lahkuks Eestist.

Nestor nentis, et kui praeguse kärpe järel on palku sunnitud kärpima ja tööpäevi lühendama ka suuremad haiglad, saab väiksematel raviasutustel olema eriti raske.

Ainar Ruussaare sõnul tuleks praegust olukorda meditsiinis vaadata laiemalt olukord tegelikult muutunud ka pärast 2000. aasta kriisi oluliselt paremaks. «Ilmselt on paljud näitajad muutunud paremaks ka seetõttu, et inimesed on muutunud teadlikumaks ja käivad arsti juures.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles