Abdullah loobub Afganistani valimistel osalemast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdullah Abdullah.
Abdullah Abdullah. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistani riigipea Hamid Karzai peamine rivaal Abdullah Abdullah teatas täna, et loobub 7. novembriks kavandatud presidendivalimiste teisest voorust osa võtmast.

«Ma ei osale valimistel,» kinnitas Abdullah oma toetajatele. Tema kinnitusel pole võimud tema nõudmisi valimispettuste osas täidetud, vahendas BBC News.

Abdullah kutsus sel esmaspäeval tagandama enne teist valimisvooru sõltumatu valimiskomisjoni (IEC) juhti. Endine välisminister nõudis IEC juhi Azizullah Ludini «viivitamatut tagandamist» ja asendamist teise komisjoni liikmega, sest Abdullahi hinnangul on valimiskomisjon tänu temale kaotanud vähimagi usaldusväärsuse.

Ehkki Afganistani valimiskomisjon oli nimeliselt sõltumatu, nimetas selle liikmed praegune riigipea Karzai. Ludini on Karzai endine nõunik. Lisaks IECi juhi tagandamisele soovib Abdullah ka kolme preagust riigipead toetava ministri tagandamist. 

20. augustil toimunud presidendivalimiste esimese ringi järel pidi Karzai rahvusvahelisele survele järele andma ja pärast häälte teistkordselt ülelugemist tunnistama, et ta siiski ei kogunud 55 protsenti häältest, millega ta olnuks juba esimeses hääletusringi võitja. 

Riikliku valimiskomisjoni teate kohasel laekus Karzaile pärast teistkordset häälte ülelugemist ja pettusega saadud tulemuste tühistamist 49,67 protsenti häältest. ÜRO valimiskaebuste komisjoni kinnitusel kogus Karzai aga 48,3 protsenti häältest, millega riigipea kaotas oma esialgsest 3,1 miljonist häälest miljoni. Tema peamine rivaal, endine välisminister Abdullah sai juurde aga 200 000 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles