Pakistan vabastas Afganistani rahukõneluste toetamiseks seitse Talibani vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani piirivalve pärast Talibani rünnakut.
Afganistani piirivalve pärast Talibani rünnakut. Foto: SCANPIX

Pakistani välisministeerium teatas veel seitsme Talibani liikme vabastamisest eesmärgiga aidata kaasa Afganistani rahuprotsessile.


Peaminister Nawaz Sharifi kinnitas, et praegu on oluline aidata kaasa Afganistani stabiliseerimisele.

«Selleks, et edendada Afganistani rahuprotsessi, vabastab Pakistan seitse Talibani kinnipeetavat, täpsemalt Mansoor Dadullah', Said Wali, Abdul Manani, Karim Agha, Sher Afzali, Gul Muhammadi ja Muhammad Zai,» seisis ministeeriumi teadaandes. Seda, kas mehed on juba vabastatud või seisab see alles ees, ei täpsustatud. Viimase aasta jooksul on ministeeriumi andmetel vabastatud juba 26 taliibi.

Afganistani president Hamid Karzai on palunud Sharifilt abi Afganistani Talibani läbirääkimiste laua taha saamiseks. Möödunud kuul Pakistani külastades nimetas ta kahe riigi suurimaks ühiseks mureks puuduvat turvalisust ning Afganistani meelest on vägivalla kasvu peamiseks põhjuseks just naaberriigis asuvad Talibani redutamispaigad.

Pakistani luureteenistuse osi on juba kaua süüdistatud Afganistani Talibani toetamises ning neile oma riigi pinnal varjupaiga pakkumises, ent võimud eitavad seda.

Karzai sõnul soovib ta Pakistani osalust rahuprotsessis nende mõjuvõimu tõttu just eelkõige vahendajana suhtluses Talibaniga.

Taliban keeldub suhtlusest Karzaiga ning nimetab teda USA käpiknukuks.

Üks Karzai nõudmisi on olnud Pakistanis vangis olevate kõrge positsiooniga taliibide vabastamine lootuses, et see aitab kaasa rahukõnelustele. Eriti soovib ta 2010. aastal vahistatud Talibani teise mehe mulla Abdul Ghani Baradari vabaks laskmist.

Karzai külastas Pakistani pärast juunikuist luhtunud katset alustada rahukõnelusi Qatari pealinnas Dohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles