ÜRO tuumajärelvalve kavatseb vähendada survet Iraanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rowhani.
Iraani president Hassan Rowhani. Foto: SCANPIX

ÜRO tuumajärelevalveagentuuri (IAEA) esmaspäevasel kohtumisel ei keskenduta eelduste kohaselt Iraani survestamise küsimusele, kuna organisatsioon loodab nii näidata üles head tahet diplomaatiliste suhete edendamisel Teherani uue ja mõõdukama valitsusega.


Diplomaatide sõnul antakse surves järele kuni agentuuri 35-liikmelise juhtorgani novembrikuise kohtumiseni, mil vahepealsed edusammud üle vaadatakse ning vajadusel oma haaret taas tugevdatakse.

«Iraanis kohapeal on asjaolud muutunud. [Seal] on uus valitsus, uus president ja Iraani valitsus on oma tooni muutnud, mida me oleme märganud ja tervitame,» lausus ühe lääneriigi saadik IAEA-s. «Novembriks on seljataha jäänud järjekordne kõnelustevoor IAEA-ga ja võib-olla ka veel üks voor P5+1 riikide [USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa] kõnelusi], nii et siis paistab, kas nendest sõnadest on välja kasvanud ka midagi käegakatsutavamat.»

Tavapäraselt keskendutakse järelevalveagentuuri igakvartaalsetel kohtumistel just Iraani vaidlusaluse tuumaprogrammi küsimusele ning ka augustikuise kvartaliaruande kohaselt on Teheran ÜRO Julgeolekunõukogu ja IAEA direktorite nõukogu korduvatest resolutsioonidest hoolimata jätkanud oma tuumategevuse laiendamist.

Juunis Iraani presidendiks valitud Hassan Rowhani on valimisvõidu järel avaldanud soovi pidada suurriikidega senisest läbipaistvamaid tuumakõnelusi, kuid teha seda loobumata islamivabariigi «võõrandamatutest õigustest» uraanirikastamisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles