Terras kontrollõppusel: kaitsevägi on kriiside korral võimeline kiiresti reageerima

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe õppus.
Kaitseväe õppus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras inspekteeris täna Lõuna Kaitseringkonna formeerimiskeskuses Luunjas kontrollõppust Suur Vanker, mille käigus hinnatakse kaitseväe ja Kaitseliidu valmisolekusüsteemi.

Kaitseminister Urmas Reinsalu väisas sama õppust Lääne Kaitseringkonnas ning peastaabi ülem mereväekapten Igor Schvede Kirde Kaitseringkonnas, teatas kaitseväe peastaap.

«Sain kinnitust, et kaitseväe ja Kaitseliidu formeerimise ja valmisolekusüsteem toimib  - võimalike kriiside korral on kaitsevägi suuteline kiiresti reageerima,» ütles Terras, kelle sõnul on kaitsevägi suutnud süsteemi edukalt käivitada ning kindlustab vajadusel reservväelaste ja kaitseliitlaste sujuva formeerimise ja varustamise.

Kaitseväe juhataja kinnitas, et nähtu põhjal sujuvad ettevalmistused suurõppuseks Siil 2015 plaanipäraselt. «Kahe aasta pärast on kaitsevägi ja Kaitseliit valmis õppusel Siil formeerima tuhandeid reservväelasi,» ütles ta.

Õppuse Suur Vanker raames hindavad kaitsevägi ja Kaitseliit sel nädalavahetusel neljas kaitseringkonnas üksuste sõjalist valmisolekut. Õppuse stsenaariumi kohaselt saavad üksuste komplekteerijad ehk formeerijad signaali ning koonduvad ette nähtud piirkondadesse, et läbi viia üksuste komplekteerimine.

Viimane koosneb reservväelaste vastuvõtust, arstlikust kontrollist, varustamisest, relvastamisest, üksustesse koondamisest ning ettevalmistustest täiend- ja koostegevusõppeks. Õppusest võtavad osa kaitseringkondade kaitseväelased, kaitseliitlased ja reservväelased.

Paralleelselt õppusega Suur Vanker viivad kaitseministeerium, kaitseressursside amet ja kaitsevägi koostöös tsiviilettevõtetega läbi sundkoormiste rakendamise õppuse Kratt 2013, mille käigus testitakse riigi ja ettevõtete valmisolekut koostööks sõja ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles