Eestis on vajaka mesindust tundvatest veterinaaridest

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilaspere koos emaga tarus.
Mesilaspere koos emaga tarus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti mesi ja meetooted on jätkuvalt tervislikud ja kvaliteetsed, kuigi pooltes maakondades on üksikutes mesilasperedes avastatud ohtlikku haigust ning mesinike hinnangul on Eestis puudus mesilasi tundvatest veterinaaridest ja maaelu arengukavasse tuleks lisada mesinduse toetusvõimalused.

Kuigi Eesti mesi on nii kvaliteetne ja hinnatud, et seda eksporditakse paljudesse kaugetesse riikidesse Hiinani välja, on mesinikud mures, sest ohtlik mesilashaigus - ameerika haudmemädanik - on levimas, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eestis on praegu 36 haigestunud mesilasperet pooltes maakondades, enam Hiiu-, Valga- ja Tartumaal.

«Riigi tasandil tuleks väga kiiresti ja operatiivselt ette valmistada üks seltskond loomaarste, kes tunnevad mesindust ja julgevad mesilasse tulla. Praegu on neid mesindust tundvaid vetarste Eesti vabariigi peale nii vähe, et neid saab ühe käe sõrmedel kokku lugeda,» rääkis meefestivali korraldaja Antu Rohtla, kelle sõnul ei julge veterinaarid enamasti mesilasse minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles