Moskva linnapeavalimised: duelli peavad Navalnõi ja Sobjanin

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi suhtles moskvalastega ka oma kampaania viimastel tundidel reede õhtul.
Aleksei Navalnõi suhtles moskvalastega ka oma kampaania viimastel tundidel reede õhtul. Foto: SCANPIX

Täna valivad Moskva elanikud kuue kandidaadi seast uut linnapead, ent tegelik võitlus meeri kohale käib neist vaid kahe – opositsiooniliider Aleksei Navalnõi ja linnapea kohusetäitja Sergei Sobjanini vahel.


«Muudke Venemaad, alustage Moskvast,» kõlab Navalnõi kampaania peamine loosung. Ta on toonud Venemaale läänelikus stiilis vahetu suhtlusega kampaania, mis toimub suuresti eraannetajate ja vabatahtlike toel ning kus osaleb aktiivselt ka kandidaadi naine. Suurima toetusega vastaskandidaat Sobjanin aga valijatega kohtumisele panustanud ei ole ning tegeles selle asemel hoopiski mitmete uute rajatiste avamisega. Sisuliselt on Navalnõi peamiseks vastaseks varjatult Vladimir Putin, kelle vastu korraldatud protestidel linnapeakandidaat ka opositsiooniliidriks tõusis.

President ei ole varjanud, kellele tema toetus kuulub ning kiitis Sobjaninit möödunud nädalal ka riigitelevisoonis. «Ta räägib vähem ja teeb rohkem,» kommenteeris Putin, «ma armastan selliseid inimesi.»

Küsitluste järgi on Sobjaninil napilt üle poole moskvalaste toetus, mis aga ei pruugi olla piisav teise vooru vältimiseks. Vastasleer panustab linnapea toetuse õõnestamisel ka irooniale.

Erakorralised valimised said teoks tänu Sergei Sobjanini tagasiastumisele linnapea kohalt, ent praegu on mees linnapea kohusetäitja ning suurima toetusega linnapeakandidaat.

Analüütikute hinnangul püüti tema tagasiastumisega takistada opositsiooni edukat esinemist linnapeavalimistel – Navalnõil oli ka tõepoolest raskusi enda kandidatuuri esitamisega. Üheks peamiseks asjaoluks oli sealjuures ka kohtuprotsess, kus teda süüdistati metsavarguses ja korruptsioonis. Praegu on mees kautsjoni vastu vabastatud ning protsess ei ole veel lõppenud.

Teda toetab siiski vaid napilt üle poolte moskvalastest ning seetõttu võib toimuda ka valimiste teine voor, mis oleks Navalnõi toetajatele aga võidukaks teetähiseks ning innustaks opositsiooni jätkama. Teine voor toimub juhul, kui Navalnõi kogub enam kui 20 protsenti häältest.

Moskvalased saavad esimest korda pärast 2004. aastat uut linnapead valida. Tegu on AFP andmetel esimeste tõelise vastasseisuga valimistega Venemaal pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Analüütikute hinnangul sõltub palju sellest, kui vabad ja õiglased valimised olema saavad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles