Vaba naine: Taliban vabastas röövitud Afganistani parlamendiikme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fariba Ahmadi Kakar pärast vabastamist.
Fariba Ahmadi Kakar pärast vabastamist. Foto: SCANPIX

Afganistani naissoost parlamendiliige, kelle Talibani võitlejad möödunud kuul röövisid, lasti vabadusse, kinnitasid nii Talibani kui Afganistani valitsuse esindajad.


Fariba Ahmadi Kakar ja tema lapsed rööviti relvadega ähvardades 14. augustil Kabulist Kandahari viival maanteel. Tema kolm last ja nende autojuht vabastati varsti pärast röövimist.

Ametnike sõnul andsid Talibani kohalikud vanemad ta eile õhtul üle. Väidetavalt vahetati tema vabadus Talibani võitlejate perekonnaliikmete vastu.

«Afganistani Islami emiraat andis naissoost parlamendiliikme Ghazi provintsis väärikalt tema sugulastele üle,» teatasid Talibani võitlejad. Nende kinnitusel vahetati ta valitsuse poolt vabastatud nelja naise ja nende laste vastu.

Inimröövid on Afganistanis viimastel aastatel sagenenud – ohvriteks on sageli valitsuse liikmed, ametnikud, rikkad isikud ja nende sugulased. Röövijad on enamasti kriminaalsed rühmitused, kes nõuavad lunaaha või müüvad neid edasi Talibani võitlejatele.

Kakari röövimine oli esimene kord, mil sihtmärgiks võeti naissoost parlamendiliige. BBC Afganistani korrespondentide sõnul on see järjekordne kohutav sündmus prominentsete naiste vastu suunatud rünnakute jadas.

Sõltumatu kandidaat Kakar valiti parlamendi alamkotta 2005. aastal. Ta on üks 69-st naisliikmest 249-kohalises kojas. Varem töötas naine õpetajana.

Afganistani naised kardavad, et NATO vägede lahkumise järel kaotavad nad needki õigused, mis Talibani kukutamise järel välja on võideldud.

Neljapäeval tapeti Paktika provintsis hiljuti sinna naasnud India kirjanik Sushmita Banerjee, kes kirjutas populaarse raamatu sellest, kuidas ta Talibani käest põgenes. Raamatu järgi vändati Bollywoodis ka film.

Juulis tapeti Helmandi provintsis tööpostil kõrgeim kohalik naissoost politseiametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles