Eksperid: USA õhulöökidest ei oleks Süüria mässulistel piisavalt abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimus Los Angeleses sõjalise sekkumise vastane meeleavaldus. Koer kannab silti «USA, hoia oma pommid ja käpad Süüriast eemale».
Eile toimus Los Angeleses sõjalise sekkumise vastane meeleavaldus. Koer kannab silti «USA, hoia oma pommid ja käpad Süüriast eemale». Foto: SCANPIX

Analüütikute sõnul abistaks USA oma kavandatavate õhulöökidega kõiki Süüria opositsioonijõude, sealhulgas ka džihadiste, kuid nendest meetmetest ei piisaks siiski president Bashar al-Assadi režiimi kukutamiseks.


Käesoleval nädalal lausus USA vabariiklasest senaator John McCain, et juhul, kui «kongressi luba sõjaliseks sekkumiseks ei muuda jõudude tasakaalu ega anna ülestõusnutele võimalust, siis ei ole sellel soovitud mõju», kuid eksperdid usuvad, et 21. augustil rahva vastu väidetavalt keemiarelva kasutanud režiimi vaid opositsioonijõudude toetamisega kukutada ei õnnestu.

«Süürias on lugematul hulgal lokaliseeritud konfliktikoldeid ja igaühes neist valitseb erinev dünaamika,» sõnas julgeolekukonsultatsioonifirma IHS Jane's analüütik Charles Lister. «Õhulöögid avaldavad tõenäoliselt mõju lokaliseeritud võitlusväljadele [...] kuid [jõudude tasakaalu] nihkumine üleriigilisel tasandil on vähem tõenäoline, ehkki on võimalik, et opositsioon teeks mõningaid edusamme Damaskuse ja Aleppo ümbruses.»

Süüria ülestõusu ja islamiliikumiste ekspert Aron Lund on samuti avaldanud skepsist üleriigiliste arengute võimalikkuse osas, ehkki teatud piirkonnas võib muutusi siiski oodata. «Mässulised ei suuda oma jõude riiklikul tasandil koordineerida, kuid juhul, kui rünnakud keskenduvad vaid ühele kindlale piirkonnale, võib järgneda kohalik läbimurre.»

Vaba Süüria Armee (FSA) kõneisiku Louay Muqdadi sõnul ei koordineeri ülestõusnute armee oma tegevust Washingtoniga, kuid on valmis kasutama ära õhulöökidega seoses tekkivaid rünnakuvõimalusi. «Ameeriklaste jaoks võivad need õhulöögid olla kosmeetilise tähtsusega, kuid meie kasutame neid ära, et rajada teed Bashar al-Assadi režiimi kukutamisele,» sõnas Muqdad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles