Eesti soovib ELi ja Gruusia vabakaubandusleppeni jõuda enne järgmist suve

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet kohtus Gruusia peaministri Bidzina Ivanišviliga.
Eesti välisminister Urmas Paet kohtus Gruusia peaministri Bidzina Ivanišviliga. Foto: Välisministeerium

Tänasel kohtumisel Tallinnas Gruusia peaministri Bidzina Ivanišviliga märkis välisminister Urmas Paet, et Eesti eesmärk on Euroopa Liidu ja Gruusia assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimine enne järgmist suve.

Samuti tuleb kiirelt edasi liikuda EL-Gruusia viisalihtsustuskokkuleppega. «Loomulikult on Euroopa Liidu Idapartnerlusriikidel suveräänne õigus otsustada oma tuleviku üle ning seda peaksid kõik austama,» lisas ta.

Paet ja Ivanišvili rääkisid äsja Vilniuses toimunud Euroopa Liidu välisministrite kohtumisest, kus ühe teemana oli arutluse all ka EL idapartnerlus. «Surveavaldamine Armeeniale, Moldovale, Ukrainale ja Gruusiale eesmärgiga mõjutada neid riike loobuma lähenemast Euroopa Liidule ei ole vastuvõetav,» lausus Paet.

Rääkides viimastest arengutest Süürias rõhutas välisminister Paet, et Süüria konflikti lahendamiseks on väline sõjaline sekkumine kõige viimane võimalus, et vähendada võimalust uuteks võimalikeks keemiarelvarünnakuteks. «Keemiarelva kasutamine on täiesti vastuvõetamatu inimsusevastane kuritegu, mis nõuab reaktsiooni, et see ei korduks,» rääkis Paet.

Välisminister Paet ja peaminister Ivanišvili väljendasid heameelt Eesti ja Gruusia tiheda kahepoolse koostöö üle, mille kinnituseks on nii regulaarsed kõrgetasemelised visiidid kui ka aktiivne kultuurikoostöö. «Visiidi raames allkirjastatav turismikoostöö lepe aitab Eesti ja Gruusia koostööd veelgi edendada ning elavdab reisimist kahe riigi vahel,» sõnas Paet. Ta lisas, et majandussuhete arendamiseks ja ettevõtjate kindlustunde suurendamiseks on Eesti endiselt huvitatud investeeringute kaitse lepingu sõlmimisest Gruusiaga.

Gruusia on jätkuvalt Eesti arengukoostöö üks peamisi prioriteetriike. «Eesti toetab igati Gruusia lähenemist Euroopa Liidule ja vajadusel oleme valmis pakkuma oma abi läbi koolituste ja Eesti kogemuse vahendamise selles valdkonnas,» kinnitas Paet. Eesti arengukoostöö peamisteks valdkondadeks Gruusias on olnud kodanikuühiskonna, kutse- ja kõrghariduse, ettevõtluse ning heade valitsemistavade arengule kaasaaitamine.  

Välisminister Paet rõhutas, et lõimumise puhul NATO ja ELiga on oluline, et Gruusia jätkaks alustatud reformidega. «Vabade ja demokraatlike presidendivalimiste korraldamine sügisel enne idapartnerluse tippkohtumist Vilniuses annab hea signaali, et Gruusia on kindlalt eurointegratsiooni rajal,» märkis Paet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles