Norralased valivad parlamenti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra peaminister Jens Stoltenberg koos oma rivaali Erna Solbergiga.
Norra peaminister Jens Stoltenberg koos oma rivaali Erna Solbergiga. Foto: SCANPIX

Norras toimuvad täna parlamendivalimised, kus ennustatakse paremtsentristide võitu riiki kaheksa aastat valitsenud sotsialistide üle.

Eile päevalehes Aftenposten avaldatud arvamusküsitluse tulemuste kohaselt toetab enam kui 54 protsenti valijaist nelja paremtsentristlikku parteid, mis tagaks neile 169-kohalises parlamendis 95 kohta. Valitseva vasaktsentristliku koalitsiooni – Tööerakonna, vasaksotsialistide ning Keskerakonna – toetus on 39 protsenti ehk paralamendikohtadesse ümber arvutatuna 68.

See tähendaks, et senise peaministri Jens Stoltenbergi asemel tõuseks võimule paremtsentristliku konservatiivide erakonna liider ja peaministrikandidaat Erna Solberg. Norra ajaloos on naine olnud valitsusjuht varem vaid korra, kui 1980ndatel oli peaministsriks tööerakondlane Gro Harlem Bruntland.

Uudisteagentuuri AFP teatel on kõige tõenäolisem, et võimule tuleb vähemusvalitsus, mille moodustavad konservatiivid ja populistlik immigrantidevastane erakond Progressipartei. Parlamendis ennustatakse neile paremtsentristlike kristlike demokraatide ja liberaalide toetust, kes on distantseerinud end Progressiparteist.

Progressiparteisse kuulus ka massimõrvar Anders Behring Breivik, kuid veresauna järel distantseeris erakond end toimunust ning Breivik nimetas erakonda liiga pehmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles