Bulgaaria lõpetab «vihmavarjumõrva» uurimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markovi tapnud vihmavarjus olnud relva võimalik ehitus.
Markovi tapnud vihmavarjus olnud relva võimalik ehitus. Foto: Wikipedia.org

Bulgaaria lõpetab 35 aastat väldanud uurimise seoses dissident Georgi Markovi tapmisega Londonis 1978. aastal, teatas prokuratuur esmaspäeval.

«Uurimist pole seni lõpetatud. Kuid 11. septembril on selleks põhjust, kuna sääraste kuritegude eest vastutuselevõtmise ajaline piir on 35 aastat,» ütles prokuratuuri esindaja Rumjana Arnaudova. «Seni pole rakendatud konkreetsete isikute suhtes meetmeid - kinnipidamine, süüdistuse esitamine, vahistamiskäsk -, mille alusel võiks tavapärast menetlusaega pikendada. Seega lõpetab prokurör uurimise 11. septembril.»

Markovi tapmine on läinud ajalukku külma sõja ühe kõige erakordsema roimana. Tuntud ajakirjanik ja näitekirjanik põgenes Bulgaariast 1969. aastal Suurbritanniasse ning jätkas režiimi kritiseerimist BBCs ja Raadio Vaba Euroopas. 1978. aasta 7. septembril Londoni Waterloo sillal bussi oodates torkas mööduja Markovit jalga, hiljem ütles dissident oma perele, et nägi, kuidas see isik kasutas vihmavarju.

Markovil tekkis kõrge palavik ja ta suri viis päeva hiljem haiglas, ilma et politsei oleks teda üle kuulanud. Lahkamisel avastati tema reies tilluke metallkuul, mis võis sisaldada ritsiini või mõnda muud surmavat mürki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles