Riigikogu ei loonud soolise võrdõiguslikkuse erikomisjoni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu lükkas täna võimuliidu häältega tagasi opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide ettepaneku moodustada parlamendis soolise võrdõiguslikkuse erikomisjon, mis teeks parlamentaarset järelevalvet ja teavitaks avalikkust võrdõiguslikkuse edendamise tulemustest.

Sotsiaaldemokraadid meenutasid eelnõu seletuskirjas, et juba 2004. aastal jõustunud võrdõiguslikkuse seaduse kohaselt pidanuks valitsus moodustama soolise võrdõiguslikkuse nõukogu, kuid seda pole siiani tehtud. «Valitsuse jätkuv tegevusetus sunnib riigikogu rakendama intensiivsemat parlamentaarset järelevalvet soolise võrdõiguslikkuse seaduse rakendamise üle,» märkisid nad.

Seetõttu soovisid nad luua soolise võrdõiguslikkuse nõukogu asemel riigikogu erikomisjoni, mis oleks hakanud tegema parlamentaarset järelevalvet ning andma valitsusele seisukohti ministeeriumide esitatud riiklike programmide mõju kohta soolise võrdõiguslikkuse edendamisele.

Parlamendi põhiseaduskomisjon eelnõu ei toetanud, kuid pidas oluliseks, et valitsus moodustaks seaduses ette nähtud soolise võrdõiguslikkuse nõukogu hiljemalt 1. oktoobriks.

Komisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste nentis riigikogus, et kui on tehtud otsus reageerida probleemile nõukogu loomisega, kuid otsus on olnud aastaid täitmata, siis see ei kaunista ei valitsust ega ka seadusandjat. «Kuid siiski, leida, et lahendus oleks erikomisjoni moodustamine, ei ole see tee, kuidas siiski meie arvates probleemile reageerida. Kui mingi asi on jäänud tegemata, siis teeme selle lõpuni ära,» lausus ta.

Tema sõnul on nii eelmine kui praegune sotsiaalminister selgitanud, et nõukogu moodustamine on osutunud keeruliseks ja mitmed inimesed ei ole nõustunud nõukogu liikmeks saama. «Täna on seis selline, et Taavi Rõivase viimase informatsiooni kohaselt on nii, et komisjoni tulevastelt liikmetelt, kelle poole on pöördutud, on saadud positiivne vastukaja ja see komisjon saab tõenäoliselt lähiajal tööle,» märkis ta.

Maruste sõnul ei oleks seetõttu asjakohane arvata, et riigikogu erikomisjoni loomine lahendaks kõik võrdõiguslikkuse alased probleemid. «Need on tunduvalt sügavamad, laiemad. Loomulikult vajab see teema pidevat päevakorras hoidmist, selle eest tuleb kolleege sotse tunnustada, aga see ei ole lahendatav ühe erikomisjoni moodustamise kaudu ainult,» ütles ta, lisades, et kui sotsiaalministeeriumi juurde loodav nõukogu peaks olema passiivne või mitte andma tulemusi, tuleb ette võtta järgmine samm.

Põhiseaduskomisjoni ettepanekut eelnõu tagasi lükata toetas 45 ja selle vastu hääletas 23 riigikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles