Galojan: mul oli Kaldaluga valimisliidust juttu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Harju maakohtus
Anna-Maria Galojan Harju maakohtus Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eestis tagaotsitav ja väidetavalt Suurbritannias elav Anna-Maria Galojan kinnitas Tallinna valimiskomisjonile, et tal on olnud Meelis Kaldaluga võimaliku valimisliidu moodustamisest küll juttu, kuid on talle ka kinnitanud, et ei soovi liidu loomises ega üldse kohalikel valimistel osaleda. Loe Galojani selgitusi siit.

Varguskahtluses süüdimatuks tunnistatud Kaldalu esitas eelmise neljapäeva õhtul Tallinna valimiskomisjonile taotluse registreerida kohalikeks valimisteks valimisliit Protest!, mille esindajaks nimetas ta enda kõrval ka Galojani.

Valimiskomisjon võttis Galojaniga ühendust, et veenduda, kas ta on valimisliidu teatisele ja seltsingulepingule ikka alla kirjutanud. Galojan vastas, et tal on olnud Kaldaluga juttu ning on näinud ka lepingut, kuid on loobunud seda allkirjastamast. Samuti kinnitas ta, et ei soovi sügisestel valimistel ühegi valimisliidu moodustajana ega kandidaadina osaleda.

Kuna seaduse kohaselt on valimisliidu moodustamiseks vaja vähemalt kaht hääleõiguslikku kodanikku, jättis valimiskomisjon valimisliidu Protest! registreerimata. Lisaks pöördus komisjon politsei poole, et kontrollida, kas selles asjas võib esineda kuriteo tunnuseid.

Vabariigi valimiskomisjoni esindaja ütles Postimehele, et hääleõiguslik ei ole seaduse kohaselt inimene, kes on tunnistatud tsiviilkohtumenetluses valimisõiguse osas teovõimetuks. «Kui aga kriminaalmenetluses on tehtud kindlaks, et inimene oli õigusvastase teo toimepanemise ajal süüdimatus seisundis, ei tähenda see, et ta oleks ka valimisõiguse osas teovõimetu,» selgitas valimiste keskkomisjon.

Kandideerida ei tohi kohalikel valimistel inimene, kes on kohtu poolt kuriteos süüdi mõistetud ja kannab vanglakaristust.

Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles