USA kasuvanemad parseldavaid tüütuid lapsi internetis nagu loomi

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quita Puchalla koos kasuvanemate Calvin ja Nicole Easoniga.
Quita Puchalla koos kasuvanemate Calvin ja Nicole Easoniga. Foto: SCANPIX

Todd ja Melissa Puchalla proovisid kahe aasta jooksul Libeeriast adopteeritud teismelise Quitaga hakkama saada. Tüdruk osutus parajaks proovikiviks ja nii otsustasid nad 16-aastase tüdruku ära anda. Edasi arenesid sündmused kiirelt – Puchallad riputasid internetti üles vastava kuulutuse ja juba vähem kui kahe päeva pärast olid uued vanemad leitud.

Puchallade kuulutusele vastasid 30. eluaastates Nicole ja Calvin Eason. Kirjavahetuse käigus kinnitas Nicole Eason Melissa Puchallale, et tema saab tüdruku kasvatamisega hakkama. Mind tundvad inimesed arvavad, et ma saan suurepäraselt lastega hakkama, kirjutas Eason telekanali NBC News teatel.

Paar nädalat hiljem sõitsid Puchallad Country Aire’i haagiselamuparki tütarlast üle andma. Visiit võttis aega paar tundi ning see oli esimene ja ka viimane kord, mil vanemad omavahel kohtusid.

Melissa Puchallale jätsid Easonid suurepärase mulje. Kui ta aga oleks paari minevikku vaevunud lähemalt uurima, oleks ta avastanud ehk ka selle, milleni jõudis uudisteagentuur Reuters.

Ilmnenud faktid olid hirmuäratavad. USA lastekaitse oli Nicole Eason’ilt paar aastat varem ära võtnud mõlemad tema bioloogilised lapsed, kuna võimude sõnul oli paaril vägivaldseid kalduvusi. Dokumendi, kus nende kodu külastanud sotsiaaltöötaja andis nende vanemlikele oskustele kõrge hinnangu, olid Easonid ise koostanud.

Nicole Eason ja tema eelmine elukaaslane Randy Winslow olid 2006. aastal enda juurde võtnud 10-aastase poisi, kellele samuti internetti riputatud kuulutusega uut kodu otsiti. Hiljem võeti Winslow lasteporno omamise ja levitamise eest vahi alla ja nüüd kannab mees 20-aastast vanglakaristust.

Quinta esimesel ööl Easonite juures kutsusid tema uued vanemad tütarlast oma voodisse magama. Paar väidab ise, et nad ei jaganud voodit ühegi lapsega, kelle nad olid oma hoole alla võtnud, kuid praegu 21-aastase Quinta mälestused on selged, tema sõnul magas Nicole kõigele lisaks veel voodis alasti.

Melissa Puchalla üritas mõni päev pärast tüdruku Easonite juurde viimist nii Quintaga kui ka Easonitega ühendust saada, kuid katsed jäid tulemusteta. Ta andis võimudele sellest teada ja neil kulus veel umbes kaks nädalat, et tütarlaps üles leida ja ta bussiga Winsconsinisse tagasi saata.

Selliseid lugusid leiab USA meediast veel mitmeid, kus meeleheitel vanemad üritavad Yahoo ja Facebooki kaudu neile lastele uusi kasvatajaid leida, kelle lapsendamist nad kahetsevad. Selline meetod võimaldab lapse võõrastele üle anda pea ilma igasuguse võimudepoolse sekkumiseta. Nimelt ei keela sellist tegevust otsesõnu ükski seadus ja ka pole valitsus palganud inimesi, kes selliste kuulutuslehekülgede sisu jälgiksid.

Nagu kirjutab NBC News, nimetataks sellist tegevust eraviisiliseks uude elukohta paigutamiseks (private re-homing), üldjuhul kasutatakse seda väljendit aga juhul, kui loomaomanikud mingil põhjusel enam looma pidada ei saa ning oma lemmikule uut kodu otsivad. Sarnasusi on veelgi.

Näiteks kõlab üks lapsepakkumiskuulutus järgmiselt: «See nägus poiss Rick on sündinud 2000. aasta oktoobris ja ta toodi Indiast siia aasta aega tagasi. Ta on kuulekas ja täidab innukalt käske.»

Nebraskast pärit naine pakkus aga oma 11-aastast Guatemalast adopteeritud last. «Mul on häbi seda öelda, kuid me vihkame tõeliselt seda poissi,» kirjutas ta möödunud aasta juuli postituses.

Reuters analüüsis viie aasta jooksul Yahoo teadetetahvlile riputatud 5029 postitust. Keskmiselt otsiti lapsele uut kodu üks kord nädalas. Enamik lapsi oli 6-14 aasta vanused ning lapsendatud võõrriikidest, näiteks Venemaalt, Hiinast, Etioopiast ja Ukrainast. Noorim pakutu oli kümnekuune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles