«Vabariigi kodanikud»: kas oleme julgeoleku nimel valmis privaatsusest loobuma?

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas oleme julgeoleku nimel valmis privaatsusest loobuma, küsisid täna Ahto Lobjakas, Taavi Kotka, Karmen Turk ja Hans Lõugas.
Kas oleme julgeoleku nimel valmis privaatsusest loobuma, küsisid täna Ahto Lobjakas, Taavi Kotka, Karmen Turk ja Hans Lõugas. Foto: SCANPIX

Tänases ETV saates «Vabariigi kodanikud» olid saatejuht Aarne Rannamäel külas Postimehe kolumnist Ahto Lobjakas, ajakirjanik Hans Lõugas, advokaat Karmen Turk ja majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka, kellega räägiti Edward Snowdeni algatatud luureskandaalist ning selle tagajärgedest.

Saatejuhi küsimusele, kas praegused ajad, sealhulgas 11. septembri terrorirünnak USAs või Süüria konflikt, on tekitanud olukorra, et erakorralised meetmed nagu inimeste järel nuhkimine on vajalik, vastas Postimehe kolumnist Ahto Lobjakas, et oluline on proportsionaalsus. Saatekülalised arutasid, kas näiteks 100 või 1000 terroristi püüdmiseks peab jälgima miljardeid inimesi ilma nende teadmata.

Saatekülalised arutlesid ka selle üle, kuidas privaatsust peale Snowdeni paljastusi käsitlema peaks ning leidsid, et ühelt poolt muutub kogu internet – inimesed teadvustavad endale oma käitumist enam – ning teisalt muutub privaatsus oluliseks hüveks, mille võiksid erinevad teenuspakkujad enda kasuks pöörata.

«Seda, et uued seadused tooksid kaasa kontrolli või läbipaistvuse, ma väga ei usu, sest see pole kellegi huvides,» ütles majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka kommenteerides võimalusi, kuidas või milline võiks olla järelvalve nuhkimise üle. Samas leiti saates, et uus tehnika ja võimalused tulevad aina peale ning privaatsust reguleeriv õigusloome ei jõua sellele järgi.

Küsimusele, kas Snowden on lihtsalt äratuskell või on sellel ka suuremad tagajärjed, vastas ajakirjanik Hans Lõugas, et inimesed on äratatud ning avaldas lootust, et inimesed hakkaksid mõtlema, et kas see, mis nad teevad, on kellelegi väärtuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles