Kaitseväe Afganistani eriüksus tegutseb Kabuli lähipiirkonnas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrull Afganistani küla lähistel.
Patrull Afganistani küla lähistel. Foto: Raigo Pajula.

Koos ameeriklastega Afganistanis teeniv kaitseväe eriüksus tegutseb Afganistanis Kabuli lähipiirkonnas, selgub kaitseministeeriumi eelnõu seletuskirjast.

Kaitseministeerium on saatnud kooskõlastusele eelnõu, mis pikendab kaitseväe Afganistani missiooni 2014. aasta lõpuni.

Eesti kontingendi hulka kuuluvate üksuste seas on eelnõu seletuskirjas ära toodud ka erioperatsioonide sihtüksus. «Lisaks Helmandile teenib erioperatsioonide sihtüksus Kabuli lähipiirkonnas,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Kaitsevägi ja kaitseministeerium ei ole seni täpsustanud üksuse tegutsemispiirkonda, samuti ka suurust, ülesandeid ja muid üksikasju üksuse kohta.

Kaitseväe eriüksuse esimene rotatsioon alustas Afganistanis tegusemist möödunud aasta detsembris ning lõpetas teenistuse tänavu suvel. Praegu teenib Afganistanis eriüksuse uus rotatsioon.

Erioperatsioonide üksus teenib Afganistanis Ameerika Ühendriikide erivägede alluvuses.

Kaitseväe erioperatsioonide grupp loodi 2008. aastal, kuid kaugluurerühma moodustamist alustati juba 2005. aastal.

2012. aastal sõlmisid Eesti ja Ameerika Ühendriigid koostöömemorandumi Eesti eriüksuse saatmise kohta NATO operatsioonile Afganistani. 2012. aasta lõpus kinnitas valitsus seadusemuudatuse, millega loodi kaitseväe erioperatsioonide üksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles