Jalaväekompanii tuuakse Afganistanist välja mais-juunis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalaväekompanii Pasi-tüüpi soomuk Helmandi provintsi kõrbes.
Eesti jalaväekompanii Pasi-tüüpi soomuk Helmandi provintsi kõrbes. Foto: Postimees.ee

Eesti Afganistani kontingendi põhiüksus ehk jalaväekompanii tuuakse Afganistanist välja tuleva aasta mais ja juunis, varustuse äratoomine jõuab lõpule sügisel.

Kaitseministeerium on saatnud kooskõlastusele eelnõu, mis pikendab kuni 170 kaitseväelase kasutamist Afganistani missioonil kuni 2014. aasta 31. detsembrini.

Samas selgub eelnõu seletuskirjast, et üksuste väljatoomine algab kevadel ning sügiseks on välja toodud nii jalaväekompanii kui ka kaitseväe varustus.

Eesti kaitseväe üksuste äratoomine Afganistanist algab pärast Afganistani presidendivalimisi tuleva aasta aprillis, mais ja juunis tuuakse kodumaale Eesti põhiüksus ehk jalaväekompanii, selgub seletuskirjast. Seejärel hakatakse Afganistanist ära tooma varustust, see peaks lõpule jõudma sügiseks.

«Eesti kaitseväelased lahkuvad Afganistanist 2014. aasta sügiseks,» seisab seletuskirjas.

Seletuskirja kohaselt otsib Eesti võimalusi jätkata osalemist Afganistanis ka pärast ISAFi missiooni lõppu. Nii plaanib Eesti osalemist NATO väljaõppemissioon, mille keskmes on Afganistani vägede arendamise nõustamine.

2014. aastal lõpeb ISAFi ÜRO Julgeolekunõukogu mandaat, mis tähendab, et alates 1. jaanuarist 2015 ei ole ISAFiga seotud üksustel alus Afganistanis viibimiseks ja tegutsemiseks, seisab seletuskirjas.

Kaitsevägi on Afganistani operatsioonis osalenud alates 2003. aastast.

Seletuskirja kohaselt kuuluvad 2014. aastal Eesti kontingendi koosseisu kontingendi ülem ja tema abi, jalaväekompanii ja tuletoetusmeeskond, isetehtud lõhkeseadmete kahjutustamise meeskond, eriüksus, helikopteripiloodid, kirurgide meeskond, staabiohvitseid, NATO kirdekorpuse staapi kuuluvad kaitseväelased ning logistikaüksus.

Kontingendi suuruseks on planeeritud kuni 170 kaitseväelast.

Tuleval aastal on kaitseväe tegevuskuludeks Afganistanis kavandatud umbes neli miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles