Ebatavaline kohtujuhtum Saksamaal: sünnitanud mees tahab olla isa, mitte ema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebatavaline kohtujuhtum Saksamaal: sünnitanud mees tahab olla isa, mitte ema
Ebatavaline kohtujuhtum Saksamaal: sünnitanud mees tahab olla isa, mitte ema Foto: SCANPIX

Saksamaal selle aasta aprillis lapse sünnitanud transsoolise isiku juhtum käivitas seal ebatavalise kohtulahingu, kuna riik peab sünnitanut naiseks.

Juhtumit hakati kohtus arutama juba aprillis, kuid seni ei ole lahenduseni jõutud, edastab väljaanne BZ.

Saksamaa esimene nii-öelda meessünnitaja sai avalikuks selle nädala esmaspäeval ning alates sellest on Saksamaa meedia, poliitikud ning inimõiguslased teemal sõna võtnud.

Berliinis elav mees sündis naisena ning tal on seni alles naiste suguorganid. Ta saab hormoonravi ning näeb juba välja mehena.

See mees sünnitas oma lapse kodus, abiks vaid ämmaemand. Mees ei saanud minna haiglasse sünnitama, kuna teda ei peeta ametlikult emaks.

Lapse ilmale toonud mehe sõnul ei ole sel lapsel ema, kuigi tema on see, kes lapse ilmale tõi. Ta on mees ning seega ei saa ta olla ema.

Schönbergi kohus peab langetama otsuse, kas meest saab registreerida lapse isaks, mitte emaks.

«Ta on välimuselt mees. Tal on isegi habe ning ei ole naisterindu,» sõnas teemat lahanud poliitik Anja Kofbinge.

Saksamaal muudeti seadust 2011. aastal ning selle kohaselt saavad transsoolised end ametlikult registreerida kui teise sugupoole esindajad, hoolimata sellest et nad ei ole täielikult sugu vahetanud.

Saksamaal käivitas selle mehe rasedus ja lapse sünnitamine seksuaalvähemuste seas diskussiooni transsooliste isikute laste saamisest. Nende arvates peaks see mees end pidada isaks, mitte emaks. Samas nad rõhutasid, et lapsele tuleks teatud vanuses öelda, et ta on tema isa, kuid ka bioloogiliselt ema.

«Transsoolised saavad lapsi ja see ei peaks olema probleem. Miks peab alati sugu küsima? Miks nimi ei ole piisav? Liiga jäikade piiride tõmbamine on probleem,» tõdes bioloog ja soouurija Heinz-Jürgen Voss.

Nimetatud 30. eluaastates mees rasestus doonorspermast, mis on seda kohtujuhtumit veelgi keerukamaks muutunud.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles