Viimased Iraani poliitpagulased lahkusid Camp Ashrafist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks nädalat tagasi Washingtonis toimunud meeleavaldus, millel osalenud nõudsid, et USA kaitseks Camp Ashrafi elanikke.
Kaks nädalat tagasi Washingtonis toimunud meeleavaldus, millel osalenud nõudsid, et USA kaitseks Camp Ashrafi elanikke. Foto: SCANPIX

Viimased Iraagis elavad Iraani opositsioonirühmituse pagulased lahkusid eile Camp Ashrafi laagrist ning ühinesid oma võitluskaaslastega Bagdadi lennuvälja lähedal asuvas pagulaslaagris, teatasid Iraagi võimud ja Iraani opositsioonirühmitus.


Sellega jõuavad lõpule Iraagi valitsuse aastatepikkused jõupingutused sundida Iraani opositsioonirühmituse Mujahedeen-e-Khalqi (MEK) liikmed lahkuma isoleeritud Camp Ashrafist, kus nad on elanud aastakümneid.

Enamik Camp Ashrafi elanikest suundus möödunud aastal vastumeelselt Bagdadi lähistel asuvasse endisesse USA sõjaväebaasi Camp Liberty. Ligi sada MEKi liiget jäi maha, et kaitsta ja müüa maha rühmituse järelejäänud vara.

1. septembril sai laagris puhkenud tulevahetuses surma 52 MEKi liiget, veel seitse on endiselt kadunud. Rühmitus süüdistab veresaunas Iraagi peaministrile Nuri al-Malikile lojaalseid julgeolekujõude. Iraagi võimud eitavad seotust juhtunuga.

Diyala provintsi politseiülema brigaadikindral Jamil al-Shimmari ja Camp Ashrafi lähedal asuva Khalise linna meeri Oday al-Khadrani sõnul lahkus laagrisse jäänud 42 MEK-i liiget ja nende omandit vedav konvoi laagrist kolmapäeva õhtul. "MEK-i liikmete lahkuma sundimine nõudis suurt kannatlikkust. Me tegutsesime nende suhtes vastavalt seadustele," ütles al-Shimmari.

Laagrielanikud ei soovinud lahkuda, kuid andsid lõpuks ÜRO töötajate sekkumise järel nende veenmisele järele ja soostusid lahkuma.

MEK-i katusorganisatsioon Iraani Rahvusliku Vastupanunõukogu (NCRI) kinnitas MEK-i liikmete lahkumist Camp Ashrafist. NCRI väliskomisjoni esimees Mohammed Mohaddessin sõnas, et poliitpagulaste senisest varjupaigast lahkumise tingisid julgeolekukaalutlused.

MEK asutati 1960. aastatel Iraani šahhi kukutamiseks ning pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni haaras rühmitus relvad, et võidelda Iraani vaimulikest valitsejate vastu. 1980. aastate Iraani-Iraagi sõja ajal võitles rühmitus Saddam Husseini juhitud Iraagi poolel. MEK väidab nüüd, et on relvad maha pannud, ning teeb rahumeelsete vahenditega tööd Iraani režiimi kukutamiseks.

Suurbritannia kustutas MEK-i terroriorganisatsioonide mustast nimekirjast 2008. aastal. Euroopa Liit astus samasuguse sammu 2009. aastal ja USA 2012. aasta septembris.

Iraagi valitsus soovib MEK-ist kui tülikast koormast vabaneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles