Jeesus elab Siberis, riigivaras Eestis

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Free Range. Ballaad maailma heakskiitmisest»
«Free Range. Ballaad maailma heakskiitmisest» Foto: Kaader filmist

Kodumaise filmi levi ootab ees tihe sügistalv - ekraanile jõuab hulgaliselt paljulubavaid linateoseid.

«Suur-Sõjamäe»

Nõukogude ajal kerkis Tallinna lennujaama külje alla Dvigateli tehase suvilarajoon, mis riigikorra vahetudes on muutunud ebaseaduslikuks. Selle värvikad elanikud pole kohanenud uue ajaga ja uus aeg nendega. Pilpaküla riivab keskmise kodaniku silma, ja lennujaam tahab laieneda. Aljona Suržikova mitmetahuline dokumentaalfilm.

Väljatuleku aeg: 5. september

«Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha»

Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo näitavad oma dokumentaalfilmis neid manipulatsioone, emotsioone, hirme, bravuuri ja tahet, millest koosnes «Ühtne Eesti» – Eesti ajaloo suurim sotsiaalne eksperiment, mis heitis valgust sellele, kuidas toimib Eesti poliitika ja mille järgi teeb valikuid Eesti valija.

Kolm ja pool aastat on piisav aeg, et küsida: kas «Ühtne Eesti» muutis midagi?

Väljatuleku aeg: 16. september

«Veregrupp»

Eesti poisid Afganistani sõjas, nende argipäev. Stressirohke töö ja painav hirm jalgadest ilma jääda kõlavad kokku kaks aastat tagasi sealsamas jala kaotanud Andrei saatusega. Leeni Linna tempokas dokumentaalfilm on ühtlasi tema Balti filmi- ja meediakooli magistritöö.

Väljatuleku aeg: 4. oktoober

«Kertu»

Pärast jaaniõhtut kaob Kertu jäljetult. Naise perekond satub paanikasse, sest Kertut peetakse tagasihoidliku ja kinnise loomuse tõttu ullikeseks. Pärast pikki otsinguid leitakse ta hirmunult alkoholilembese naistemehe Villu kodust voodi alt. Eelarvamuste küüsis külarahvas tõukab Villu enda seast välja, süüdistades teda naise ärakasutamises. Mis toimus sellel ööl aga tegelikult? Tasapisi lahtirulluv tõde on jahmatavam, kui keegi arvata oskab.

Ilmar Raagi mängufilm on väikeses külaühiskonnas aset leidev ebatavaline armastuslugu, mis portreteerib ühe perekonna ja kogukonna varjatud suhteid. Nimiosas Ursula Ratasepp (pildil).

Väljatuleku aeg: 10. oktoober

«Mandariinid»

Sügis 1992, Abhaasia sõda. Eestlaste asundus Musta mere kaldal. Tühjaksjooksnud külas tohterdab Ivo oma katuse all kaht haavatud sõdurit, kes kuuluvad vastasleeri – üks on grusiin ja teine tšetšeen, kes võitleb palgasõdurina grusiinide vastu. Zaza Urušadze mängufilmi peaosas on Lembit Ulfsak, üles on selle filminud Rein Kotov. Eesti ja Gruusia õnnestunud koostöö.

Väljatuleku aeg: 31. oktoober

«Okupeeri oma müür»

Vaata enne ära ja alles siis mine valima! Artur Talviku ja Peeter Vihma jõuline dokumentaalfilm otsib vastust küsimusele, kas Eestis on tõeline kodanikuühiskond võimalik ja mis juhtub maailmas pärast sügavas kriisis oleva esindusdemokraatia lõppu. Võitlus Pühajärve põhikooli, Tuhala nõiakaevu ja internetivabaduse eest. Occupy Wall Street, Piraadiparteid ja rohujuuretasandi liikumine Islandil. Kõik on omavahel seotud.

Väljatuleku aeg: oktoober

«Ada+Otto», «Limonaadi lugu» ja «Liivamees»

Kolm uut multikat korraga. Ülo Pikkovi joonisfilmis «Ada+Otto» (pildil) otsustab hall vares, et temast saab ekstravagantne pruut, ent pärast pulmi hakkab ta kahtlema, kas võõraste sulgedega ehtimine on ikka kõige õigem tee õnnele. Vallo Toomla nukufilmis «Limonaadi lugu» unustab ostuhull ema väikese Holgeri keset kaubamaja, poiss kukub limonaadi juues limonaadiookeani ega pääse enam pärismaailma tagasi. Pärtel Talli nukufilmis «Liivamees» põgenevad liiv ja liivamees hoolimatu inimtegevuse eest.

Väljatuleku aeg: oktoober

«Kaastundeavaldus», «Mai», «Ivanipäev», «Olga», «Tupsu» ja «Distants»

Kuus uut ja üks veidi vanem lühimängufilm korraga: Margus Pajult, Maria Reinupilt, Ivan Pavljutškovilt, Kaur Kokalt, Triin Ruumetilt ja Janno Jürgensilt.

Väljatuleku aeg: november

«Kullaketrajad»

Kummalise, hiiglasliku ja nähtamatu äriimpeeriumi, ilmselt läbi aegade suurima Eestist juhitud sõuäri, stuudio Eesti Reklaamfilm lugu. Sajad andekad nupumehed ja filmiloojad valmistasid selle tähe all tuhandeid reklaamfilme – seda üldise kaubapuuduse ja sotsialistliku käsumajanduse tingimustes, reklaamides vahel ka kogunisti olematuid asju. Hardi Volmeri ja Kiur Aarma vaimukas dokumentaalfilm.

Väljatuleku aeg: sügis

«Riigivargad»

Tragikoomiline lugu täiesti tavalisest eesti mehest, kelle ilmsüütu varguse tagajärjel Nõukogude Liit kokku kukkus ja kommunismitont maailmast kadus – asi, millega ei saanud hakkama ei USA luure ega teised maailma vägevad. Manfred Vainokivi ootamatus võtmes dokumentaalfilm.

Väljatuleku aeg: 10. jaanuar

«Ussinuumaja»

Ühe animaatori ja ühe dokumentalisti retk maailma lõppu ja sealt veel natuke edasi. Priit Tender ja Liivo Niglas käivad sürreaalse tšuktši muinasjutu «Ussinuumaja» jälgi ajades ära Tšukotkal ja kollektiivses alateadvuses. Huvitav eksperiment.  

Väljatuleku aeg: talv

«Dora Gordine: Ars gratia artis»

Tallinnas sirgunud juuditüdruku Dora Gordine’i (1895–1991, pildil) kirev tõus maailmatasemel skulptoriks ja disaineriks. Hoolimata tagasihoidlikust taustast õnnestub tal abielu kaudu krahvi pojaga tungida otse inglise aristokraatia ladvikusse. 1963. aastal avab ühe tema kuju kuninganna Elizabeth II isiklikult. Annaleena Piel Linna küsib oma dokumentaalfilmis, kes oli Dora Gordine.

Väljatuleku aeg: talv

«Projekt PMR»

Meelis Muhu ja Kristina Norman vaatlevad elu Transnistrias – tunnustamata riigis, mille elanikke pole juriidiliselt olemas.

Väljatuleku aeg: talv

«Jeesus elab Siberis»

Maailma lõpuni on jäänud kaks aastat. Kuidas valmistub selleks maailma suurim tsivilisatsioonist irdunud ususekt – vissarioonlased? Arbo Tammiksaar ja Jaak Kilmi käisid seda uurimas Siberi taigas.

Väljatuleku aeg: talv
 

Hooaja nael!

«Free Range. Ballaad maailma heakskiitmisest»

Kuhu suundub Veiko Õunpuu pärast sünget «Püha Tõnu kiusamist»? Kuhu on tal veel üldse suunduda? Algaja kirjanik Fred juurdleb, kuidas elada teadmisega, et elu väärikalt taluda näib olevat peaaegu võimatu, minetamata inimnägu ja viimast eluisu raasukest. Teisejärgulised eluruumid, kehv toit, vaesus ja vohav nõmedus all ja kalestunud ükskõiksus üleval, hirmuäratav masinavärk, mis väheste hüveks hekseldab end enamiku eludest läbi… Peaosas Lauri Lagle (pildil koos Laura Petersoniga).

Rahvusvaheline esilinastus veebruaris Berliini filmifestivali alaprogrammis «Foorum».

Väljatuleku aeg: 19. september

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles