Aaviksoo: küberkuriteod peavad saama ühese moraalse hinnangu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo nentis eile Washingtonis toimunud küberheidutuse teemalisel sümpoosionil esinedes, et küberkuritegevusele


tuleb anda ühene ja selge moraalne hinnang.

Aaviksoo nentis George Washingtoni ülikoolis peetud sümpoosioni avakõnes, et heidutus saab efektiivselt mõjuda juhul, kui selle tulemusena ei saa vaenlane relvi ja vahendeid, mis meile ohtu kujutaksid; või kui relvade omamise korral oleks nende kasutamine välistatud läbi  karistuse, mis sellele järgneks, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

«Kübermaailmas on kuriteo omistamine kindlatele isikutele raskendatud, nagu on ka keeruline välistada küberrelvade – näiteks internetti ühendatud arvuti – jõudmine pahatahtlike inimeste kätte. Küberheidutus ei ole täna veel praktilisel tasandil aktuaalne, vaid me peame tegelema veel oluliselt elementaarsemate küsimustega,» sõnas kaitseminister. 

Aaviksoo sõnul tuleb esmalt saavutada olukord, kus ühiskondlik ja moraalne hinnang küberkuritegevusele oleks ühene ja selge.

«Selleks on tarvis oluliselt tõsta teadlikkust muutustest, mis meid ümbritsevat keskkonda on ümberkujundanud. Sealt järgmine samm on individuaalse vastutuse kasvatamine ja õiguslik määratlemine – kasvõi  kohustuse näol oma arvutit viirustõrjeprogrammidega kaitsta,» leidis
Aaviksoo.

Samuti peavad Aaviksoo sõnul võrgustatud ohtude vastu seismiseks meil olema võrgustatud lahendused.

«Antud juhul saame rääkida sellest, et Eestit tabanud küberrünnakute kaitse võti oli mitteformaalses võrgustikus, mis koondas endasse oma
valdkonna spetsialiste nii era- kui avalikus sektoris ning kellel olid oskused, patriotism ja kindel tahtmine oma  teadmistega aidata mitte ainult oma tööandjat, vaid kogu riiki. Selliste võrgustikupõhiste lahenduste soodustamine ja toetamine on riigi aktiivne ülesanne,» ütles kaitseminister Aaviksoo.

Täna kohtub Aaviksoo Pentagonis USA kaitseministri Robert Gatesiga, kellega arutatakse peamiselt NATO nähtavuse ja tulevikuga ning Eesti ja USA vahelise sõjalise koostööga seotud küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles