Soome kindral: me mõtleme sarnaselt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväe peastaabi ülem Neeme Väli ja Soome kaitseväe peastaabi ülem Markku Koli.
Eesti kaitseväe peastaabi ülem Neeme Väli ja Soome kaitseväe peastaabi ülem Markku Koli. Foto: Kaitseväe peastaap

Soome kaitseväe peastaabi ülem kindralleitnant Markku Koli sõnul sarnanevad Eesti ja Soome kaitseväelaste mõttemaailmad väga, olles ausad, avatud, pragmaatilised ja sõbralikud.

„Nii lühikese visiidi käigus ei ole kindrali sõnul lihtne saada ammendavat ülevaadet Eesti kaitseväe kiirest arengust, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Naabrina on mul hea meel olla Eesti kaitseväe läbimõeldud ja tõhusa arengu tunnistajaks. Meie omavaheline koostöö on olnud läbi aastate
viljakas,”» ütles täna Eestit külastanud kindralleitnant Markku Koli. „«Mitte ainult Soome ei ole aidanud Eestit, vaid ka teie olete meid oma kogemusega aidanud ja ma loodan heale koostööle küberkaitse vallas.»”

Soome kaitsejõudude peastaabi ülem kohtus oma visiidil Eestisse kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsaga ning kaitseväe peastaabi ülema brigaadikindral Neeme Väliga. Arutleti kahe riigi vahelist koostööd ja olukorda rahvusvahelistel operatsioonidel ning kaitseväe arengute üle. Samuti külastati Kirde kaitseringkonna suurtükiväepataljoni Tapal ja küberkaitsekeskust.

„«Meil on selja taga juba pikk koostöökogemus ja selle jätkamiseks avame me üha järgmisi uksi ning leiame uusi koostöövorme,”» ütles Eesti kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli.” «„Ülevaate käigus Eesti sõjalise riigikaitse arengust selgitasime välja võimalikke koostöövaldkondi, mis oleksid huvitavad ja kasulikud Eestile ja Soomele”.»

Eesti ja Soome kaitsevägesid ühendab tihe logistika-alane koostöö, Soomes saavad haridust erinevate erialade Eesti ohvitserid ja vanemohvitserid erinevatelt. Nii Eesti kui Soome osalevad ka Euroopa Liidu Põhjala lahingugrupis.

Markku Koli sündis 28. detsembril 1953. Muuhulgas on ta teeninud nii instruktorina reservohvitseride koolis kui ka suurtükirügemendi ülemana. Enne peastaabi ülema ametikohale määramist oli kindralleitnant Koli Soome kaitsejõudude peastaabi operatiivülem. Peastaabi ülema ametikohal on kindralleitnant Koli alates käesoleva aasta 1. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles