Heroiin ja kokaiin toovad raha mässulistele

Tarmo Lamp
, veebimeister / kujundaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Kaks konfliktipiirkonda – Afganistan ida- ja Colombia läänepoolkeral – valmistavad tõsist muret ka narkokaubandusega võitlejatele, sest esimene neist toodab enamiku maailma oopiumist ja teine suure osa kokaiinist.

Miljonite elusid hävitavate ainetega äritsemiselt teenivad peamiselt valitsusvastased mässulised.
Kuigi enamikus Afganistani 1 provintsist on Kabuli võimud lääneriikide toel moonikasvatust ohjeldanud, suutsid viis Talibani mässuliste tugipunktideks olevat lõunapiirkonda sellegipoolest aastatel 2005–2007 maailma oopiumitoodangu kahekordistada, tõdes ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC) maailma 2008. aasta narkoraportis.


Colombias suurenes kokaiinitoodang mullu 27 protsenti. Hoolimata sellest, et suurem osa narkootikumist kasvatati riigi 195 omavalitsusest kümnes, mis on sealsete valitsusvastaste võitlejate peamisteks tegevuspiirkondadeks.


UNODC hinnangul on maailma levinuim narkootikum kanep, mida 2006. aasta andmetel pruukis 166 miljonit inimest. (Reuters/PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles