Punasel väljakul marssisid sõdurid ja vurasid vanad tankid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Teise maailmasõja aegsetes riietes täna Punasel väljakul.
Sõdurid Teise maailmasõja aegsetes riietes täna Punasel väljakul. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa pealinnas Moskvas tähistati 68 aasta möödumist 1941. aastal aset leidnud sõjaväeparaadist, üle Punase väljaku vuras ka kaks Teise maailmasõja aegset T-34 tanki.


Aastatel 1940-1958 toodetud T-34 tankid kuulusid Teises maailmasõjas Nõukogude armee soomusvägede põhijõudude hulka, vahendas RIA Novosti.

Punasel väljakul aset leidnud piduliku ürituse avasõnad lausus linnapea Juri Lužkov. Ta meenutas, et 1941. aasta novembri esimestel päevadel asusid fašistliku Saksamaa väed Moskvast 30 kilomeetrit eemal, vahendas Interfax.

«Saksa fašistid olid kindlad, et Moskvaga on lõpp ja toimetasid seetõttu kohale graniiti füüreri monumendi valmistamiseks, mis siis Punasel väljakul püsti panna,» meenutas meer.

Lužkovi jutu järgi algas 7. novembril 1941. aastal kell 8 Moskvas paraad, millest võttis osa 23 000 inimest, neist osa läks sealt otse rindele. Tookord tähistati sellega 1917. aastal toimunud Suure Sotsialistliku Oktoobrirevolutsiooni aastapäeva.

Täna marssis üle väljaku Teise maailmasõja aegseid ja muid ajaloolisis riideid kandnud Moskva ringkonna sõdurid ning 4000 erinevate noorteliikumiste liiget.

Venemaa kommunistid korraldasid Moskvas oma demonstratsiooni, et tähistada revolutsiooni 92. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles