Karl Rebane esindab füüsikuid Milanos

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Akadeemik Karl Rebaselt ei olnud eile võimalik küsida, mida ta arvab endale kauase tulemusliku teadus- ja arendustöö eest määratud 200 000 krooni suurusest preemiast. Nimekas teadlane oli eile teel Milanosse, et edendada Maailmalabori kaudu Eesti füüsikute tegevust.

«Mehe elutöö on seda kuhjaga väärt,» ütles akadeemik Karl Rebase kolleeg, Tartu ülikooli füüsikainstituudi laserspektroskoopia labori juhataja Ilmo Sildos, kui kuulis eile Karl Rebasele riigi teaduspreemia määramisest.

Ühtlasi väljendas Sildos rõõmu valitsuse otsuse puhul ka seepärast, et preemia saaja elutöö teaduses ei ole lõppenud, vaid jätkub hoogsalt.

Karl Rebane sündis 11. aprillil 1926 Pärnus. Ta lõpetas Tallinna 2. keskkooli (1947) ning pärast õpinguid Tallinna Polütehnilises Instituudis Leningradi Riikliku Ülikooli (1952).

Eesti Teaduste Akadeemiasse valiti ta 1961 ning 1973-1990 juhtis ta akadeemiat presidendina. Ta on ka Venemaa Teaduste Akadeemia, Euroopa Teaduste, Kunsti ja Kirjanduse Akadeemia, Euroopa Akadeemia ning New Yorgi Akadeemia liige.

Viis aastat tagasi pälvis akadeemik Rebane riikliku teaduspreemia ühe molekuli spektroskoopia alal. Samast ajast on ta vabakutseline teadustöötaja, kes saab Eesti Teaduste Akadeemialt uurimistoetust.

Maailmamainega füüsiku kabinet paikneb praegu Tartu serval füüsikainstituudis. Ta oli sama teadusasutuse asutajaid ja selle esimene direktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles