Isadepäeval kuulutatakse välja tänavune aasta isa

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Keskpäeval Estonia kontserdisaalis algaval traditsioonilisel isadepäeva kontserdil antakse üle tänavune aasta isa aunimetus.

Eesti naislaulu seltsi ja Eesti naisliidu eestvedamisel traditsiooniliseks saanud isadepäeva kontserdil peavad päevakõned Eesti vabariigi presidendi abikaasa Evelin Ilves ja Eesti naisliidu esinaine Siiri Oviir, kes kuulutab välja tänavuse aasta isa.

Aasta isale annab üle traditsioonilise kunstnik Kiira Mari-Anne Kadariku nahkköites «Kalevipoja» proua president.

Esinevad Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor, Tartu ülikooli kammerkoor ja Tartu Karlova gümnaasiumi poisteansambel. Kava juhivad Ain Mäeots ja Mait Malmsten.

Isadepäeva kontserdist teeb teevad ülekande ka Eesti Televisioon ja Klassikaraadio. Kontsert Estonia kontserdisaalis, Tallinnas algab pühapäeval kell 12 ja on kõigile tasuta.

Eesti naisliit on tiitlit Aasta Isa omistanud aastast 1998. Aasta isaks võib kandideerida Eesti vabariigi kodanik, kelle peres kasvab või on üles kasvatatud vähemalt kaks tublit last, kes on oma töös pädev ja tunnustatud ning on perekonna väärtustamise heaks eeskujuks ka väljaspool perekonda. Valiku kandidaatide hulgas teeb Eesti naisliidu eestseisus, kus on esindatud Tallinna, Pärnu, Põlva, Vändra, Kohtla-Järve, Kiviõli, Viljandi, Sindi, Harjumaa ja Otepää naisorganisatsioonid.

Varem on Aasta Isa tiitli pälvinud Eduard Jaansen, Enno Lend, Ants Taul, Aare Kabel, Aarne Mikk, Jaan Kallas, Märt Riisenberg, Jaan Sild, Mehis Viru, Lembit Peterson ja Hans Sissas.

Isadepäev on püha, millega märgitakse ära meeste rolli laste kasvatamisel ning avaldatakse tänu isadele ja vanaisadele. Eestis peetakse isadepäeva novembrikuu teisel pühapäeval. Riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud organisatsioonid heiskavad sel puhul Eesti lipu.

Isadepäeva tähistati esmakordselt 1910. aastal Ameerika Ühendriikides Washingtoni osariigis Spokane'i linnas. Ametlikult kuulutats selle päeva USAs riiklikuks pühaks 1966. president Lyndon Johnson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles